Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
25.01.2024 08:55

Jelšava získala 500-tis. eur na občianske hliadky, fungujú vyše 15 rokov


Ilustračná snímka


Mesto Jelšava v okrese Revúca získalo približne 500-tis. eur na ďalšie fungovanie projektu miestnych občianskych a preventívnych služieb (MOaPS). Takzvané občianske hliadky sú podľa samosprávy veľkým prínosom, v Jelšave v rôznych formách fungujú už vyše 15 rokov.


Uviedol to primátor mesta Milan Kolesár. Projekt MOaPS v Jelšave potrvá do polovice roka 2026, hliadky bude tvoriť celkom 12 členov, občanov z marginalizovaných komunít. "Sú nápomocní mestskej polícii, máme dosť nízky počet členov mestskej polície, nevieme si viac dovoliť. Je to významná pomoc pri hliadkovaní v meste," skonštatoval primátor.         

Občianske hliadky majú v Jelšave dlhoročnú tradíciu, v rámci prvých projektov pomáhali najmä pri dohliadaní na bezpečnosť detí prechádzajúcich cez priechody pre chodcov. "Fungujú u nás už minimálne 15 rokov v rôznych formách a s rôznou podporou finančného krytia," dodal Kolesár s tým, že podľa jeho názoru sú práve občianske hliadky spomedzi projektov zameraných na integráciu marginalizovaných komunít pre samosprávy najväčším prínosom.         

Hliadky zložené z občanov mesta budú aj v najbližších dvoch rokoch v Jelšave spolupracovať s mestskou políciou. Fungovať budú v dvoch zmenách, pričom poobedňajšia trvá až do večerných hodín. "Majú svoj rajón, chodia po uliciach a dohliadajú na poriadok a bezpečnosť v meste. Pomáhajú aj pri vyhľadávaní čiernych skládok či pri rôznych podujatiach," priblížil primátor.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2017
Rómske občianske hliadky by sa mohli obnoviť do polroka
Fungovanie rómskych občianskych hliadok na Slovensku by sa mohlo obnoviť do polroka. Informoval o tom splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz, v súvislosti s navrhovanými opatreniami na riešenie problému fetovania toluénu v okrese Lučenec.
viac
04.12.2017
V Žiari nad Hronom začala opäť pôsobiť občianska poriadková služba
V Žiari nad Hronom začala od decembra opäť pôsobiť občianska poriadková služba. V uplynulom mesiaci vybralo mesto vo výberovom konaní jej ôsmich členov, na miesto koordinátorky uspela žena.
viac
26.07.2018
Občianske hliadky majú pokračovať, pôjde na ne vyše 22 miliónov eur
Občianske hliadky v obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami majú pokračovať. Ministerstvo vnútra totiž v najbližších dňoch vyhlási výzvu na poskytovanie Miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS) v týchto obciach.
viac
21.01.2019
Samospráva chce zriadiť občianske hliadky, zamestnala by štyroch ľudí
Opätovné spustenie projektu občianskych hliadok je jedným z aktuálnych zámerov, ktoré si na tento rok naplánovala samospráva Lučenca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %