Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.08.2019 02:20

Juraj Droba: Jedinečná cesta už v kolaudačnom procese


Ilustračná snímka


Bratislavský samosprávny kraj pred rokom začal s modernizáciou cesty medzi Rohožníkom a Malackami, ktorá počas dvanástich mesiacov dostala jedinečný cementobetónový povrch.


Stavba za vyše 9 miliónov eur bude odovzdaná v sľúbenom termíne a pred pár dňami sa začal proces jej kolaudácie. V jej priebehu už cesta môže byť daná do predbežného užívania.

„Cesta medzi Rohožníkom a Malackami bola rekonštrukciou nedotknutá už od sedemdesiatych rokov. Cestu sme pred rokom začali rekonštruovať pre jej neúmerné zaťaženie kamiónmi, ktoré ju práve pre jej zúfalý stav využívali už len v jednom smere. Po rekonštrukcii spojnice Rohožník – Malacky bude táto cesta tou najkvalitnejšou v regióne. Vďaka kvalitnému modernému a unikátnemu povrchu je životnosť tejto cesty aj pri plnom zaťažení a zobojsmernení kamiónovej dopravy viac ako 30 rokov. Cesta je oproti pôvodnej širšia, bezpečnejšia a viaceré nebezpečné zákruty boli vyrovnané. Až 80% z 9 088 814,40 pokryjú eurofondy,“ zhrnul predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Bratislavský samosprávny kraj pre vysoké dopravné zaťaženie na ceste III. triedy medzi Rohožníkom a Malackami pristúpil v septembri 2018 k modernizácii cesty a teda k realizácii cementobetónovej vozovky.  Cementobetónový kryt má oproti asfaltovému povrchu viacero výhod, okrem dlhšej životnosti je to aj zvýšená bezpečnosť jazdy (na vozovke sa nevytvárajú koľaje a je tak bezpečná aj počas dažďa), či nižšie náklady na prevádzku a údržbu vozovky. Pri vstupoch do obcí boli na ceste vybudované aj prvky spomalenia dopravy tzv. „spomaľovacie ostrovčeky“.  Zároveň boli na ceste vybudované núdzové pruhy v oboch smeroch.

Cesta spájajúca Rohožník a Malacky je jedinou regionálnou cestou na Slovensku s cementobetónovým krytom. Kvalitatívne tak prevyšuje úroveň väčšiny ciest I. a II. triedy na Slovensku. Takmer 80% ( 6 937 494,14 € ) investície prefinancuje bratislavská župa cez eurofondy, konkrétne z Integrovaného regionálneho operačného programu.

V priebehu leta pristúpil Bratislavský samosprávny kraj aj k rekonštrukcii úsekov cesty priamo v meste Malacky a obci Rohožník. Práce pozostávajúce z odfrézovania poškodených asfalto-betónových vrstiev vozovky, stabilizácie zemín v podloží, recyklácie za studena na mieste a realizácie nových asfalto-betónových vrstiev vozovky prebiehajú v polovičnom profile pri čiastočnej uzávierke dopravy. Skorší začiatok tejto stavby nebol možný z dôvodu použitia prístupových komunikácii na stavenisko prebiehajúcej stavby rekonštrukcie.

„Projekt modernizácie cesty medzi Rohožníkom a Malackami úspešne vstupuje do záverečnej fázy realizácie. Napriek náročnosti použitej technológie cementobetónového krytu, osobitným geologickým podmienkam a tomu, že celá cesta vedie vojenským obvodom, bude odovzdaná načas v zmluvne dohodnutom termíne, teda 3. septembra. Kolaudácia cesty sa už začala a veríme v jej bezproblémový priebeh,“ uzavrel bratislavský župan Juraj Droba.

V investičnom pláne Bratislavského samosprávneho kraja pre roky 2019 – 2021 je plánovaná revitalizácia momentálnej obchádzkovej trasy Rohožník – Kuchyňa – Pernek – Malacky.

Vzhľadom na náročný administratívny proces kolaudácie bude úsek cesty III/1113 Malacky - Rohožník sprístupnený verejnosti do konca roka. 

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.01.2018
J. Říha: Rekonštrukcia cesty Rohožník-Malacky nesmie ísť proti záujmom mesta
Rekonštrukciu cesty medzi Rohožníkom a Malackami nemožno dokončiť pred vstupom do okresného mesta. Zdôraznil to primátor Malaciek Juraj Říha, ktorý upozorňuje na nevyhnutnosť zrekonštruovať i nadväzujúci úsek prechádzajúci cez obytnú zónu Malaciek.
viac
27.11.2018
Koniec billboardov na župných školách
Bratislavský samosprávny kraj pristupuje k opatreniam proti neúnosnému vizuálnemu smogu takzvaných pútačov, preto nebude predlžovať zmluvy na umiestňovanie billboardov na pozemkoch a plotoch škôl vo svojej správe a postupne ukončí existujúce.
viac
14.10.2021
Záujmy regiónov, miest a obcí treba počúvať a pozvať ich k rokovaciemu stolu
Bratislavský župan Juraj Droba predstavil na 146. plenárnom zasadnutí Európskeho výboru regiónov v Bruseli stanovisko o „Účinnom zapojení miest a regionálnych samospráv do prípravy partnerských dohôd a operačných programov na roky 2021-2027“.
viac
17.08.2022
Kraj opravil desaťkilometrový úsek cesty medzi Malackami a Pernekom
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) dokončil doteraz najdlhšiu súvislú opravu komunikácie v regióne. V dĺžke 10 kilometrov zrenovoval cestu medzi Malackami a Pernekom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %