Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.10.2019 12:05

Kalná Roztoka: Miestny chrám je "v kožuchu"


Gréckokatolícky chrám Narodenia sv. Jána Krstiteľa so zvonicou, národné kultúrne pamiatky v obci Kalná Roztoka, okres Snina. EASYFOTO TASR - Jana Ďurašková.


Drevený gréckokatolícky chrám v Kalnej Roztoke v okrese Snina je národnou kultúrnou pamiatkou. Spomedzi drevených cerkví a kostolov, ktoré sa na Slovensku zachovali, je výnimočný tým, že sa mu hovorí chrám "v kožuchu".


Svoje netradičné pomenovanie získal vďaka bielej omietke nanesenej tak zvonku ako i zvnútra chrámu. Pre TASR to povedal správca farnosti Tomáš Leško.       

Chrám v Kalnej Roztoke bol postavený v roku 1750. Omietnutie je podľa Leškových slov pravdepodobne rovnako staré ako chrám, záznam sa o tom však nenachádza. Špecifikom drevených chrámov je, ako Leško uviedol, že sa len obnovujú, nikdy sa na nich nepridávajú nové prvky. "Osobne si myslím, že ten kožuch tu bol veľmi dávno," povedal o prvku, ktorý kalnoroztockú cerkev na prvý pohľad odlišuje od ostatných v sninskom regióne.       

Ako väčšina sakrálnych stavieb na našom území i gréckokatolícky chrám zasvätený narodeniu Jána Krstiteľa pozostáva z troch častí, predsiene, nad ktorou je veža zakončená trojramenným krížom, lode, strednej časti a svätyne. I nad ňou je možné zvonku vidieť trojramenný kríž. Podľa Leška má toto rozdelenie i hlbší význam. "Z teologického hľadiska svätyňa znázorňuje nebo, teda už cirkev oslávenú, loď znamená cirkev, ktorá putuje, teda veriaci ľud, a predsieň je pre tých, ktorí ešte nie sú veriaci, neboli pokrstení," vysvetlil.       

Na oddelenie svätyne od hlavnej lode slúži ikonostas. Kalnoroztocký pochádza zo 17. storočia, pričom niektoré z ikon sú o storočie staršie. Ikonostas tvorí päť radov ikon s rôznym významom, miestny nie je z dispozičných dôvodov doplnený o tradičný kríž na vrchole. Na prechod medzi svätyňou a loďou počas liturgií slúžia takzvané cárske dvere.       

Súčasťou areálu je drevená zvonica zo 17. storočia, ktorá je rovnako ako chrám národnou kultúrnou pamiatkou. Ona i cerkev majú tiež strechu z ručne štiepaných šindľov, ktoré si raz za tri roky vyžadujú ošetrenie špeciálnym náterom. Vo zvonici sú tri zvony, pričom najstarší pochádza z roku 1908.       

Posledná rozsiahla obnova chrámu sa uskutočnila v rokoch 2014 a 2015, keď sa rekonštruovala celá strecha s vežou. Strechu na zvonici obnovili minulý rok. Všetky práce realizovali po dohode s pamiatkovým úradom.       

Elektrifikovaná cerkev v kožuchu stále slúži svojmu účelu, sväté liturgie sa v nej konajú každý utorok a každú druhú nedeľu.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2017
Sabinovská radnica v novom šate
V týchto dňoch boli úspešne ukončené práce na obnove fasády národnej kultúrnej pamiatky – historickej budovy Mestského úradu v Sabinove na Námestí slobody č. 57.
viac
14.01.2022
Viadukt Na vode v Dolnej Štubni vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku
Železničný viadukt Na vode v mestskej časti Turčianskych Teplíc Dolná Štubňa vyhlásil Pamiatkový úrad SR za národnú kultúrnu pamiatku (NKP).
viac
12.11.2022
Tržnica je národnou kultúrnou pamiatkou
Novomestská Nová tržnica na Trnavskom mýte bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Rozhodol o tom Pamiatkový úrad SR.
viac
15.11.2023
Z dotácií kraja 1,7 mil. eur do obnovy národných kultúrnych pamiatok
Dotačné peniaze Prešovského samosprávneho kraja (PSK) prispeli za tri roky na záchranu 120 národných kultúrnych pamiatok v regióne. Kaštieľov, hradov a chrámov aj infraštruktúry v ich okolí. Kraj na ich obnovu, resp. rekonštrukciu vynaložil vyše 1,7 mil. eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %