Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.02.2018 08:30

Kam pochovávame zvieratká?


Ilustračná snímka.


Kto má doma psíka, mačku či iné zvieratko, dobre pozná ten pocit, keď nás náš štvornohý miláčik opustí. Svojmu majiteľovi robil spoločnosť zväčšia aj niekoľko rokov a predstava, že ho odovzdajú veterinárovi, odkiaľ putuje do kafilérie, je pre mnohých neprijateľná.


 A keďže nie každý má vlastný pozemok, kde by ho mohol pochovať, tak sa nemálo z nich rozhodne svojho „člena rodiny“ pochovať voľne do krajiny a často priamo do chráneného územia.

Aj v Petržalke je možné na viacerých, predovšetkým zalesnených, miestach naraziť na rôzne zoskupenia menších hrobových miest. Na navŕšenej hline sa dajú často nájsť hračky, sošky, dokonca náhrobky a čo je horšie, bežne aj horiace sviečky. Manipuláciou so sviečkami a otvoreným ohňom a ponechaním horiacich sviečok na hroboch bez dozoru tiež dochádza k ohrozeniu verejnej zelene požiarmi. Sú to miesta posledného odpočinku spoločenských zvierat, prevažne psov.

 „Petržalka určite potrebuje cintorín pre zvieratká. Ako ich pochovávanie vyriešiť je jednou z mojich priorít a tejto téme sa venujem už niekoľko mesiacov. V spolupráci s odborníkmi hľadám priestor, kde by cintorín mohol vzniknúť a neohrozoval by životné prostredie. Samozrejme, do úvahy prichádza aj krematórium. Bol som sa pozrieť v Jabloňovom, kde funguje už niekoľko rokov. Vybudovala ho a aj ho prevádzkuje súkromná spoločnosť. Viem, že v okolí Trnavy funguje mobilné krematórium. Zvažujem, ktorá z možností by bola pre Petržalku najvhodnejšia. Napokon, prvý zvierací cintorín vznikol už v roku 1896 v Amerike a dnes už ani vo vyspelých štátoch Európy nie sú žiadnou raritou. U nás áno. Verím, že sa mi to podarí zmeniť a dôstojné miesto na pochovávanie domácich zvieratiek budeme mať aj v Petržalke,“ povedal starosta Vladimír Bajan.

 Prečo sú hroby nelegálne?

Pochovávať zvieratá hocikde je porušením §3 a 4 vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky z 9. mája 2012 č. 148, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o výnimkách pri zbere, preprave a odstraňovaní vedľajších živočíšnych produktov, ale rovnako dochádza aj k porušeniu iných platných predpisov, napr.: zákon o odpadoch č. 79/2015 Z. z. v znení neskorších predpisov; zákon o ochrane prírody a krajiny č. 543/2002 Z. z. v znení neskorších predpisov.

Autor: Mária Halašková, oddelenie komunikácie s verejnosťou Batislava-Petržalka


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2016
Národný cintorín zasiahla veterná smršť, poškodených je do 60 hrobov
Národný cintorín v Martine zasiahla v noci zo štvrtka (1.12.) na piatok (2.12.) veterná smršť, ktorá vyvrátila niekoľko stromov a tie poškodili od 30 do 60 hrobov. TASR o tom informoval primátor Martina Andrej Hrnčiar.
viac
27.10.2017
Stropkovskými cintorínmi sa môžete prejsť aj virtuálne
Pomôže vám pri tom digitálna mapa a svojim blízkym zapálite sviečku aj online. Mesto Stropkov zavádza v tomto roku na cintorínoch zaujímavú novinku.
viac
08.02.2019
Krízový stav na našich cintorínoch - ako ho riešiť
Pochovávanie zosnulých, a najmä hrobové miesta, začínajú byť na viacerých našich cintorínoch problémom, ktorý niekde prerastá až do akútnych rozmerov. V mnohých z nich totiž voľné miesta ubúdajú najmä z dôvodu, že rozširovať cintorín jednoducho nie je kam.
viac
02.11.2019
MV SR: Na Slovensku je vyše 36-tis. vojnových hrobov
Na Slovensku je vyše 36-tis. vojnových hrobov, najviac v Prešovskom kraji. Okrem vojakov sú tam pochovaní aj zajatci či civilné obyvateľstvo z rôznych kútov sveta. Pre TASR to uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %