Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.10.2020 02:15

Kamery - využitie na monitorovanie hustoty a počtu osôb pred odberným miestom


Ilustračná snímka.


Kamery obcí a miest a ich prípadné využitie na monitorovanie hustoty a počtu osôb pred testovacím odberným miestom pri plošnom testovaní – usmernenie.


Obecné kamery, napríklad tie, ktoré prevádzkuje obec alebo mesto (obecná alebo mestská polícia) a účel, na ktorý monitorujú priestor obce alebo mesta je daný v zmysle zákona o obecnej polícii. Tento pôvodný účel spracúvania nezahŕňa živé vysielanie (live stream) záberov z odberných miest za účelom sledovania počtu osôb pred odberným miestom a dĺžky čakania. Ak by boli osoby na vysielaných záberoch identifikovateľné, takéto živé vysielanie (ale aj oneskorené vysielanie) by bolo v rozpore s účelom, na ktorý kamery obce a mestá dnes zákonne prevádzkujú v zmysle zákona o obecnej polícii.

Ak obec alebo mesto chce informovať o situácii pred odberným miestom prostredníctvom obecnej kamery/ kamier, musí prijať primerané technické a prípadne aj organizačné opatrenia. Pred samotným  živým prenosom, výhradne po dobu testovania, napríklad rozostriť záber tak, že osoby nebudú už naďalej identifikovateľné, pričom bude zaistený účel živého vysielania, a to prehľad o tom, aký je dlhý rad pred odberným miestom a aký je približný čas čakania.

V prípade, ak obec alebo mesto iba na tento účel nainštaluje nové kamery, je potrebné, aby aj pri ich prevádzke (na daný účel monitorovania hustoty osôb a čakacej lehoty pred odberným miestom) postupovala v zmysle vyššie uvedeného „rozostrenia obrazu“, aby osoby neboli identifikovateľné (určiteľné), čím zaistí, že nebude dochádzať k spracúvaniu osobných údajov, ale len informovať o počte osôb pred odberným miestom. Inou možnosťou, ako osoby informovať o dĺžke radu a čase čakania je napríklad v pravidelných intervaloch zverejňovať informáciu o počte ľudí a približnom čase čakania na webovom sídle obce, alebo tiež využiť na tento účel obecný rozhlas.

Vyššie uvedené odporúčanie platí nielen pre obce a mestá, ale pre všetkých prevádzkovateľov, ktorí by chceli kamery určené na iný účel spracúvania osobných údajov využiť na účely monitorovania hustoty a pohybu osôb pred testovacím odberným miestom v rámci plošného testovania, ak nie je možné využiť iný informačný kanál.

Link na usmernenie na webovom sídle úradu: https://dataprotection.gov.sk/uoou/sk/content/kamery-obci-miest-ich-pripadne-vyuzitie-na-monitorovanie-hustoty-poctu-osob-pred-testovacim

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.10.2020
Operatívna informácia k rokovaniam zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska sa intenzívne venuje usmerňovaniu a konzultáciám pre samosprávy vo vzťahu k organizovaniu a priebehu rokovaní obecných a mestských zastupiteľstiev v tomto náročnom období.
viac
09.11.2020
Samosprávy náročné úlohy pri testovaní zvládli
Slovenské mestá a obce náročné úlohy, ktoré boli potrebné pre zabezpečenie celoplošného testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19, zvládli. Po druhom kole celoplošného testovania, ktoré sa realizovalo počas uplynulého víkendu to skonštatoval predseda ZMOS B. Tréger.
viac
24.11.2020
Predseda ZMOS Branislav Tréger sa obrátil na poslancov parlamentu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s doterajším nepreplatením výdavkov samospráv za testovanie obrátil na poslancov parlamentu z vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii štatutárnych predstaviteľov miest a obcí.
viac
07.01.2021
Vyhlásenie ZMOS k urýchlenej potrebe testovania obyvateľov
Vedenie Združenia miest a obcí Slovenska ako najreprezentatívnejšieho zástupcu 95 % miest a obcí na Slovensku apeluje na potrebu rýchleho a efektívneho prístupu k testovaniu obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %