Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.06.2019 01:45

Karlova Ves bude zvažovať vstup do ÚMS


Ilustračná snímka, zdroj: Bratislavské noviny


Počet mestských častí hlavného mesta, ktoré sú členmi Únie miest Slovenska (ÚMS), by mohol narásť. Vstup do združenia, ktorého riadnymi členmi s hlasovacím právom môžu byť okrem miest aj mestské častí Bratislavy a Košíc, naznačila starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.


Na utorňajšom (25. 6.) rokovaní miestneho zastupiteľstva mestskej časti predniesla pred poslancami podnet, či by mestská časť nemala v rozpočte na rok 2020 alokovať čiastku na členský príspevok do ÚMS. Karlova Ves by sa tak pridala k bratislavskému Ružinovu a Starému Mestu, ktoré už členmi ÚMS sú.       

Starostka Karlovej Vsi otvorila tému v súvislosti s aktuálnou situáciou, ktorá sa týka zastupovania záujmov miest a mestských častí. "Sme svedkami aktivácie ÚMS a záujmu únie lepšie a efektívnejšie zastupovať záujmy miest i mestských častí, ako sme toho boli svedkami doteraz v rámci platformy Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS)," upozornila Čahojová.       

Téma zastupovania mestských sídel a akcentovania ich záujmov pri rokovaní so štátnymi orgánmi pri prijímané legislatívnych opatrení s dosahom na ekonomickú stabilitu samospráv rezonuje v posledných mesiacoch v súvislosti s odchodom krajských miest zo ZMOS-u a avizovanou zvýšenou aktivitou Únie miest Slovenska (ÚMS) pod novým vedením.       

V piatok (21. 6.) novozvolený šéf ÚMS, primátor Trenčína Richard Rybníček deklaroval, že hlavnou úlohou únie v najbližšej budúcnosti bude čo najskôr pripraviť základný dokument k reforme verejnej správy. Podľa jeho slov chce ÚMS oboznámiť politické elity s reálnym fungovaním miest a ich potrebami a nastaviť systém do budúcnosti. "Teraz sme totiž často štatisti, sme svedkami toho, že sa v parlamente prijímajú zákony, ktoré zásadným spôsobom zasahujú do života miest, no so samosprávami sa nekonzultujú," narážal Rybníček na rozširovanie povinností samospráv bez toho, aby im na ich plnenie boli zvýšené i financie. Najväčšiu záťaž pociťujú práve mestá, resp. mestské časti, ktorých počet obyvateľov v nejednom prípade presahuje početnosť okresných miest.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2020
V Karlovej Vsi vznikne multifunkčný park aj dažďová záhrada
V bratislavskej Karlovej Vsi na Karloveskej ulici pri zrekonštruovanej Dúbravsko-karloveskej radiále vznikne multifunkčný park na šport i oddych.
viac
23.07.2021
V septembri bude v Karlovej Vsi nové hokejbalové ihrisko
Realizácia nového hokejbalového ihriska v areáli Základnej školy A. Dubčeka na bratislavských Dlhých dieloch sa začne v najbližších dňoch.
viac
22.10.2021
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Obyvatelia mestskej časti môžu navrhnúť, aké zlepšenia verejného priestoru sa majú zrealizovať zo sumy, ktorá bude súčasťou budúcoročného rozpočtu.
viac
13.04.2022
Nový park na Karloveskej by mali dokončiť do konca apríla
Nový park na Karloveskej ulici v Bratislave by mali dokončiť do konca apríla. Predpokladá to mestská časť Karlova Ves, podotýka však, že termín dokončenia bude závisieť od jarného počasia a ukončenia povoľovacích procesov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %