Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
05.05.2020 07:30

Kaštieľ v Arboréte Mlyňany prechádza obnovou


Arborétum Mlyňany v okrese Zlaté Moravce. Snímka zdroj: (tasr).


Kaštieľ v Arboréte Mlyňany prechádza pamiatkovou obnovou. Po jej ukončení by doteraz verejnosti neprístupná pamiatka mohla slúžiť aj návštevníkom Arboréta.


V súčasnosti slúži kaštieľ výlučne na potreby pracovníkov detašovaného pracoviska Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied (SAV) a plní najmä funkciu administratívy.

Obnova kaštieľa, ktorý dal koncom 19. storočia postaviť gróf Štefan Ambrózy-Migazzi, sa začala ešte vlani. „Jej predmetom sa v prvej etape stali konštrukcie a prvky, ktoré sa vyhodnotili ako problematické a dosluhujúce. Prioritou bola oprava poškodeného a zatekajúceho strešného plášťa a zastavenie poškodzovania krovovej a stropnej konštrukcie,“ uviedla Zuzana Holičková z Krajského pamiatkového úradu Nitra.

Pamiatkari predpísali návrat k pôvodnému tvaru krytiny známej z historických fotografií. Historické pálené škridly mali vlnovkový prierez, ktorý dodával streche prímorský výraz. „Tento typ škridly sa už nevyrába, preto bolo nutné nájsť čo najpríbuznejší tvar a veľkosť pálenej krytiny. Výsledkom je návrat k pôvodnému výrazu strechy,“ vysvetlila Holičková.

Obnovili tiež okenné a dverné výplne na fasádach kaštieľa. Zástupcovia Ústavu ekológie lesa SAV sa rozhodli vymeniť výplne za rekonštrukčné kópie dvojitých kastlových okien. „Ide o náročnejšie riešenie, ale chvályhodné a v prospech prinavrátenia historického výrazu a hodnôt pamiatky. V súčasnosti sa vykonáva pamiatkarmi predpísaný reštaurátorský výskum fasád kaštieľa. Predmetom ďalšej etapy bude obnova povrchov a ozdobných prvkov fasád, aby sa prinavrátil objektu výraz z obdobia jeho vzniku,“ dodala Holičková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Projekt na rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach vyjde na viac ako milión eur
Kaštieľ v Rusovciach bude mať nový projekt na jeho rekonštrukciu. Vypracovať ho má Združenie NKP Rusovce za viac ako jeden milión eur s DPH.
viac
15.04.2020
Mesto ukončilo ďalšiu etapu rekonštrukcie kaštieľa Migazziovcov
Mestské stredisko kultúry a športu (MSKŠ) v Zlatých Moravciach ukončilo výmenu okien na hornom poschodí kaštieľa Migazziovcov.
viac
28.12.2020
Chátrajúci kaštieľ vo Vysočanoch sa dočkal obnovy
Chátrajúci kaštieľ pravdepodobne z druhej polovice 16. storočia vo Vysočanoch (okres Bánovce nad Bebravou) sa dočkal obnovy. Pamiatku sa podujal zachrániť súkromný vlastník i s pomocou Ministerstva kultúry SR.
viac
28.10.2022
Nitra pokračuje v postupnej rekonštrukcii tržnice
Mestská tržnica v Nitre prechádza postupnou rekonštrukciou. Aktuálne sa pripravuje umelecko-remeselná obnova 38 okien.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %