Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.06.2018 11:08

Kaštieľ v Rusovciach i jeho park majú kompletne obnoviť do roku 2023


Kaštieľ v Rusovciach


Do roku 2023 by mal byť kompletne zrekonštruovaný kaštieľ v Rusovciach, vrátane objektu čeľadníka a historického parku. Na projekt rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky (NKP) sú odhadované náklady vo výške viac ako 75 miliónov eur bez DPH.


V pondelok predstavil Úrad vlády SR spolu so zástupcami Združenia NKP Rusovce víťaza verejného obstarávania na projektovú dokumentáciu rekonštrukcie.       

"Kaštieľ bude slúžiť ako účelové zariadenie na najvyššej reprezentatívnej úrovni, objekt čeľadníka a záhrad historického parku verejnosti, pre ňu bude sprístupnených 81 percent z celkového obnoveného areálu s rozlohou 16 ha," informovala Beáta Durdíková zo Združenia NKP Rusovce, ktoré tvoria Dopravoprojekt a.s., a Metroprojekt Praha a.s.       

"V prípade kaštieľa sa ráta s komplexnou rekonštrukciou exteriérov kaštieľa, jeho fasád či stavebných zásahov vrátane inžinierskych sietí. V interiéri kaštieľa sa zachovajú a obnovia všetky historické výmaľby, povrchy stien a stropov,“ uviedla Durdíková. Interiérový mobiliár bude nový, korešpondujúci s architektúrou. "Budú sa tu tiež nachádzať i originály obrazov a gobelínov, ktoré sú uložené v depozite Slovenského národného múzea," dodala.      

V rámci budovy čeľadníka sa ráta s kompletnou rekonštrukciou. Fasáda sa má vrátiť do podoby známej z historických fotografií. Budova  bude prístupná pre verejnosť. "V zastrešenom a presvetlenom nádvorí bude i sobášna sieň, prízemie objektu poskytne priestor pre múzeum, komunitné centrum i reštauráciu,“ informoval architekt Jaroslav Méheš.       

Kompletná revitalizácia čaká aj park, historické záhrady sa majú vrátiť do podoby, akú mali na začiatku 20. storočia. V plánoch je obnoviť zachovanú časť terasovej záhrady aj s fontánou, terasy na východnej i južnej časti kaštieľa, dva altánky i polkruhovú kamennú lavicu so stolom. "Park bude mať nové osvetlenie, pribudne i približne 100 nových lavičiek, pri vstupoch do parku budú cyklostojany," spomenula niektoré detaily krajinná architektka Tamara Reháčková. "Kompletne obnovené budú i trávnikové plochy, ráta sa s vysadením 114 stromov, 755 kríkov, 17.000 trvaliek a 341.000 okrasných cibuľovín," dodala.       

Rozpočet ráta s nákladmi 54,9 milióna eur na rekonštrukciu kaštieľa, rekonštrukcia čeľadníka je rozpočtovaná na 17,5 milióna eur a park s historickými záhradami na 3,3 milióna. "Sú to vstupné čísla, s ktorými pôjdeme do verejného obstarávania, očakávame, že súťaž vygeneruje nižšiu cenu," uviedol Peter Kostolný z Úradu vlády SR. Financovanie podľa jeho slov počíta so zdrojmi zo štátneho rozpočtu v rámci ročných tranží, prípadne s použitím grantov, napríklad fondov EHP.       

Úrad vlády predložil v pondelok na medzirezortné pripomienkové konanie návrh na zabezpečenie financovania rekonštrukcie NKP Rusovce, vrátane priľahlého areálu. "Po schválení materiálu vládou ÚV vyhlási dve nadlimitné verejné obstarávania – jedno na zákazku služieb Arboristika a druhé na stavebné práce, pričom aj toto obstarávanie bude pozostávať z dvoch častí – rekonštrukcie kaštieľa s potrebnou infraštruktúrou a rekonštrukcie krajinnej architektúry,“ informoval Kostolný.       

Kaštieľ v Rusovciach s parkom je národnou kultúrnou pamiatkou evidovanou v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR. Je v správe Úradu vlády SR. Zámer pokračovať v jeho obnove schválil kabinet v auguste 2012.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2016
V Radaticiach chcú okolo miestneho kaštieľa zriadiť park
Centrum dedinky Radatice, okres Prešov, zdobí neskoroklasicistický kaštieľ z polovice 19. storočia. Ten bol pôvodne sídlom tamojších zemepánov, dnes je tu obecný úrad, knižnica a spoločenské miestnosti využívajú aj miestni seniori.
viac
11.10.2016
Projekt na rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach vyjde na viac ako milión eur
Kaštieľ v Rusovciach bude mať nový projekt na jeho rekonštrukciu. Vypracovať ho má Združenie NKP Rusovce za viac ako jeden milión eur s DPH.
viac
20.05.2021
Radnica sa uchádza o dotáciu na obnovu južného krídla kaštieľa
Mesto Sereď má dlhodobý záujem obnoviť miestny kaštieľ – bývalý vodný hrad Šintava, a tak sa zapojilo do výzvy dotačného systému Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom a jeho podprogramu zameraného na komplexnú obnovu národných kultúrnych pamiatok.
viac
11.10.2021
Úrad vlády vyhlási výzvu na základné ponuky rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach
Potenciálni zhotovitelia stavebnej obnovy národnej kultúrnej pamiatky (NKP) kaštieľa v bratislavských Rusovciach môžu formulovať základnú ponuku a návrh technologických riešení rekonštrukcie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %