Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
21.04.2018 01:13

Každý deň je Deň Zeme


Ilustračná snímka


Environmentálne podujatie pri príležitosti osláv Dňa Zeme v Trebišove pripravili organizátori, ktorými boli Štátna ochrana prírody SR CHKO Latorica v spolupráci s mestom Trebišov (odd. školstva), ZŠ na Ul. M. R. Štefánika, ZO Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Trebišov.


Na organizácií sa spolupodieľali aj Lesy SR - odštepný závod Sobrance. 

Podujatie sa uskutočnilo piatok 20. 4. pred historickým kaštieľom grófa Andrássyho, v areáli sídla Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove.

Stretnutie malých ochranárov prírody otvorili zástupkyňa primátora Mgr. Viera Mokáňová a Ing. Kristína Voralová, riaditeľka ŠOP SR Latorica. Pre žiakov 6 základných škôl a 1 špeciálnej základnej školy združujúcich sa v oddeleniach školských klubov a pre žiakov materských škôl s alokovanými pracoviskami v meste si učitelia a zástupcovia CHKO Latorica prichystali zaujímavé a tvorivé aktivity.

Tvorivé dielne

Centrum voľného času si pre deti a ostatných účastníkov Dňa Zeme pripravilo taktiež podnetné činnosti, napr. maľovanie na papier s použitím rôznych iných materiálov (napr. gombíkov, šnúrok, bavlniek, špagátov...). Veľmi obľúbenou činnosťou bolo aj v aktuálnom roku vyrobenie vlastných drevených medailónikov – do ktorých deti a žiaci škôl vkresľovali svoj najkrajší kvietok, obľúbené zviera, rastlinku, resp. iný motív z prírody. Deti si vyskúšali vyrobiť aj drevenú búdku pre vtáčiky.

Pri príležitosti pripomenutia si významného ochranárskeho sviatku Dňa Zeme sa žiaci zapojili do výtvarnej súťaže na tému Každý deň je Deň Zeme.

Do súťaže sa mohli zapojiť deti MŠ a žiaci ZŠ, a to buď individuálne alebo kolektívne. Ich úlohou bolo vytvoriť, respektíve spracovať zaujímavý poster, prípadne menší projekt na danú tému.

Technika spracovania témy bola ľubovoľná. Deti využívali najčastejšie kresbu, maľbu s vodovými, ale aj temperovými farbami, ale takisto aj koláž. Práce boli prezentované na podujatí.  

Trebišovské deti a žiaci boli skutočne veľmi tvorivé. Zástupcovia Štátnej ochrany prírody SR CHKO Latorica vybrali a odmenili tie najkrajšie, resp. najkreatívnejšie práce. Pri hodnotení porotcovia sledovali najmä nápaditosť výtvarnej tvorby a to, ako sa žiak, autor práce, pridržal témy.

Kultúrny program

Do podujatia, ktorého základným mottom je ochrana životného prostredia, žiaci vniesli aj kultúrnu zložku. Kultúrny program pripravila v roku 2018 ZŠ na Ul. M. R. Štefánika v Trebišove. Začal recitovaním básní, spevom ľudových piesní, pokračoval ľudovým rozprávaním v zemplínskom nárečí, ale i tancom – folklórnym i moderným, v podaní žiakov uvedenej školy.

V závere podujatia Mesto Trebišov prostredníctvom svojho hospodárskeho strediska darovalo zástupcom každej zúčastnenej školy zelený stromček, ktorý si žiaci vysadia do areálu školského dvora.

Autor: Mgr. Martina MIŠTANIČOVÁ, hovorkyňa mesta Trebišov


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.08.2016
Poprad preinvestuje v lete na opravy školských budov okolo 800 000 eur
Leto v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad je v znamení rozsiahlych opráv, modernizácií i bežnej údržby. Celkovo mesto počas leta preinvestuje na tieto projekty okolo 800 000 eur. Najviac peňazí pôjde do materských škôl.
viac
30.05.2019
Na programe aj cirkus obrov a maľovanie na tvár
Mesto Trebišov organizuje podujatie pre najmenších občanov pri príležitosti osláv Dňa detí. Na návštevníkov je pripravený pekný program sobotu 1. júna 2019 od 14.00 h na veľkej lúke v mestskom parku.
viac
07.10.2020
Žilina zrekonštruovala tri materské školy za 1,5 milióna eur z eurofondov
Mesto Žilina zrekonštruovalo materské školy (MŠ) Čajakova, Trnavská a Petzvalova za viac ako 1,5 milióna eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka získalo financie z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
21.02.2024
Staré Mesto rozbieha projekt podpory zdravého stravovania na ZŠ a MŠ
Bratislavské Staré Mesto rozbieha v spolupráci s občianskym združením (OZ) Skutočne zdravá škola projekt podpory zdravého stravovania a zlepšenie kultúry stravovania. Týkať sa má všetkých základných a materských škôl (MŠ) v pôsobnosti mestskej časti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %