Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.05.2022 07:45

Kežmerok chce v roku 2022 preinvestovať rekordnú sumu


Kežmarok. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Kežmarok plánuje v roku 2022 zrealizovať investičné projekty v rekordnej sume viac ako 14 miliónov eur. Obyvatelia by z nich mali profitovať po ekologickej, kultúrnej i športovej stránke, samospráva tiež skvalitňuje dopravnú infraštruktúru a občiansku vybavenosť.


"Od prvých jarných mesiacov pokračujú práce na stavbe kompostárne. Ide o zariadenia na zhodnocovanie biologicky rozložiteľných odpadov z domácností, záhrad a verejných priestranstiev. Nové mechanizačné vybavenie a technologické zariadenie umožní aj zber a zhodnotenie kuchynského odpadu," priblížil referent útvaru prípravy investícií a životného prostredia mestského úradu Peter Justh.

Rozostavaná je tiež nová budova regionálnej tržnice, pričom súčasťou projektu je aj revitalizácia priľahlého parku. Mesto zároveň pracuje na rekonštrukcii športovej haly, v pláne je aj prestavba futbalového štadióna. "Ďalšou veľkou investíciou je rekonštrukcia mosta nad riekou Poprad pri bývalej budove Tatraľanu. Most prejde veľkou rekonštrukciou, dôjde k jeho rozšíreniu, spevneniu," doplnil Justh s tým, že úpravu má podstúpiť aj svetelná križovatka pri ňom.

Podľa neho považuje samospráva za dôležité aj zachovanie kultúrnych pamiatok v meste. Úplne alebo čiastočne sú už aktuálne zrealizované rekonštrukcia zvonice pri Bazilike sv. Kríža a rekonštrukcia reduty na Hlavnom námestí. "Taktiež sme pristúpili k príprave rekonštrukcií budov, ktoré sú zapísané v zozname národných kultúrnych pamiatok, a to budov na Hlavnom námestí 25 a Ul. Dr. Alexandra 16. Obe budovy sú pýchou mesta, a preto je dôležité, že došlo k ich rekonštrukcii a zachovaniu pre ďalšie generácie po nás," podotkol.

Za najväčšiu investíciu uplynulého roka označil Justh výstavbu budovy centra integrovanej zdravotnej starostlivosti, ktoré samospráva avizuje otvoriť "čoskoro", z pripravovaných projektov je podľa neho najnákladnejším rekonštrukcia Kostolného námestia a Novej ulice. "V súčasnosti sme v štádiu riešenia stavebného povolenia a následne budeme hľadať financie na realizáciu jednotlivých etáp," ozrejmil.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2021
Radnica chce v budúcom roku investovať do rozvoja mesta 20 miliónov eur
Do rozvoja mesta chce trenčianska radnica v budúcom roku investovať takmer 20 miliónov eur. Pôjde o peniaze z európskych fondov, rozpočtu mesta a štátneho rozpočtu.
viac
15.12.2021
Partizánske plánuje budúci rok investície za viac ako deväť miliónov eur
Mesto Partizánske plánuje budúci rok zrealizovať 56 investícií v hodnote viac ako deväť miliónov eur. Financovať ich bude z vlastných zdrojov, rezervného fondu, dotácií i nového komerčného úveru vo výške viac ako 3,3 milióna eur.
viac
15.12.2021
Poprad chce na niektoré investičné akcie získať externé zdroje
Mesto Poprad má budúci rok v pláne viacero investičných akcií, o finančné zdroje sa chce uchádzať aj z externých zdrojov.
viac
16.12.2021
Ak sa ceny komodít neustália, mesto bude "škrtať" investície
Rozpočet mesta Humenné na rok 2022 vo výške takmer 30,3 milióna eur môže ovplyvniť vývoj cien energetických komodít.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %