Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
03.02.2018 12:44

Kittsee je vďaka Slovákom najrýchlejšie rastúca obec v celom Rakúsku


Ilustračná snímka.


Oficiálne štatistiky potvrdzujú, že rakúska prihraničná obec Kittsee s viac ako 3000 obyvateľmi je už niekoľko rokov po sebe najrýchlejšie rastúca obec v celom Rakúsku.


Tento trend sa podľa poslanca miestneho zastupiteľstva z Edelstalu Dalibora Trebichalského očakáva aj v nasledujúcich rokoch. „Štatistiky zaznamenali v minulom roku 3073 obyvateľov, ktorí sú prihlásení na trvalý pobyt, zatiaľ čo v roku 2011 tam evidovali len 2176 obyvateľov,“ uviedol Trebichalský. V Kittsee žije takmer 1350 Slovákov, čo sa pomaly blíži k polovici obyvateľov v obci. Ak tento trend bude pokračovať, zrejme sa raz, podobne ako v Neudorfe (Novo Selo), kde žije početná menšina Chorvátov, dočkáme dvojjazyčných tabúľ.       

Nárast obyvateľstva a s tým spojený prírastok detí, so slovenskou materinskou rečou je v Kittsee 666 detí, ktoré ešte nemajú 14 rokov, priniesol obci ešte jedno prvenstvo. Nová materská škola, ktorú navštevuje tento rok 205 detí, je najväčšou škôlkou v rakúskej spolkovej krajine Burgenland. V škôlke a základnej škole, v ktorej je taktiež viac ako 200 detí, je často témou rodičov slovenčina verzus nemčina, keďže prevažná väčšina detí v oboch zariadeniach sú Slováci. „Pedagógovia sú Rakúšania, ale slovenské deti sa medzi sebou rozprávajú väčšinou po slovensky, aj keď dokážu prejsť plynulo do nemčiny, keď sa rozprávajú s rakúskym spolužiakom,“ dodal Trebichalský.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2016
Ministerstvo a mestá podporujú princíp ,,jedna obec – jedna OZV“
Zákon o odpadoch postupne vchádza do svojej druhej fázy. Zmluvy o budúcich zmluvách s obcami sú podpísané a trh sa tým rozdelil medzi viaceré OZV.
viac
03.06.2016
V Lieskovci budú objavovať chute tradičných jedál Podpoľania
Podpora vidieckej kuchyne a zachovanie senzorických vlastností regionálnych jedál a nápojov je cieľom súťaže Tradičná chuť Podpoľania, ktorá sa uskutoční v sobotu, 4. júna v Lieskovci v okrese Zvolen.
viac
20.06.2016
V Pravenci sa konal jarmok ľudových remesiel
Nadšenci ľudového umenia a Komisia pre kultúru, šport, mládež a vzdelávanie v spolupráci s OcÚ v Pravenci pripravili pre občanov už VII. ročník tejto víkendovej akcie.
viac
13.07.2016
Nové múzeum približuje dejiny obce Divín, jej hradu i okolitého regiónu
Históriu obce a hradu Divín, ako aj dejiny okolitého regiónu v okrese Lučenec približuje novootvorené múzeum, ktoré od polovice júna funguje v priestoroch tamojšieho Zichyovského kaštieľa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %