Klenot Liptova opäť zažiari, bryndza rozvonia Mikuláš

Jahňatá na ražni, pasúce sa ovečky, folklór a ešte viac špecialít z nefalšovanej Liptovskej bryndze. Také budú tohtoročné slávnosti, ktoré sa uskutočnia 26. októbra v historickom centre Liptovského Mikuláša. Liptovská bryndza už viac ako rok bojuje o prestížne chránené označenie pôvodu a kým o nej rokuje Brusel, Liptáci chcú opäť ukázať, aká je pre nich vzácna. Podujatie organizuje mikulášska samospráva spolu s občianskym združením Bačova cesta.

„Salaš v srdci mesta, to je Liptov, ako ho chceme ukázať svetu. Autentický, živý, hrdý na svoje korene. Salašnícka kultúra a folklór sú pre náš región rovnako dôležité ako hory či termálne kúpaliská. Aj takéto podujatia pomáhajú rozvíjať udržateľný cestovný ruch, ktorý stojí na tradíciách, kvalite a zážitkoch,“ povedal primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč.

 

Ponuka jedla bude širšia

Nultý ročník Slávností Liptovskej bryndze organizátorov vlani veľmi milo prekvapil vysokým záujmom. Na bryndzové halušky čakali návštevníci v dlhom rade a niektorým sa už neušlo. „Poučili sme sa a tento rok sme na nápor lepšie pripravení. Ponuku sme rozšírili aj o ďalšie špeciality, na ražni budeme piecť jahňatá, uvaríme demikát, baraní guláš, švábku s trhanou jahňacinou a bryndzovým dipom, ale aj ďalšie chutné jedlá. A k tomu všetkému nesmie chýbať dobrá žinčica,“ opísal predseda občianskeho združenia Bačova cesta Ľudovít Urbanovský.

 

Výrobný proces naživo 

Podujatie prinesie nielen ochutnávky, ale aj ukážku celého výrobného procesu bryndze. Na tráve pred kostolom sa budú pásť ovečky pod dozorom čuvačov a atmosféru umocnia folklórne súbory s pásmami s ovčiarskou tematikou. Pre deti budú pripravené tvorivé dielne – výroba z vlny a ďalšie aktivity. Peknú fotku si spravíte s chodúliarmi v krojoch.

 

Fenomén z horských lúk

Liptovská bryndza obsahuje široké spektrum zdraviu prospešných látok, v jednom grame sa nachádza až miliarda mliečnych baktérii s probiotickými vlastnosťami. Vyrába sa zo stopercentného ovčieho mlieka tradičným výrobným procesom bez pasterizácie. „Ovce sa pasú na horských a podhorských lúkach a pasienkoch na Liptove, kde spásajú aj liečivé byliny. Preto je ich mlieko špecifické. Tradícia výroby Liptovskej bryndze je tiež založená na know-how výrobcov z tejto oblasti,“ dodáva Urbanovský.

 

Chcú rozširovať stavy oviec 

Slávnosti Liptovskej bryndze chcú zdôrazniť aj význam chovu oviec. „Medzi svetovými vojnami sa na Slovensku chovali tri milióny oviec, dnes ich nie je ani 300-tisíc. Našim cieľom je tento počet zastabilizovať a dokonca aj navýšiť. A máme nádej, pretože po vlaňajšom nultom ročníku pociťujeme spolu s kolegami z ďalších salašov v regióne väčší záujem o naše výrobky,“ doplnil Urbanovský.

Podujatím ukončia ovčiarsku sezónu na Liptove, a to práve na svätého Mitra, keď sa pastierom v minulosti symbolicky končila pracovná sezóna. V tento deň sa s ovcami vracali zo salašov do dedín, v kostoloch sa zúčastnili na bohoslužbách a potom hodovali – mitrovali.