Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.08.2021 04:05

Klenovská Rontouka vstupuje do 42. ročníka


Ilustračný výrez plagátu


Už tento víkend sa v obci Klenovec v okrese Rimavská Sobota uskutoční 42. ročník podujatia Gemersko-malohontské folklórne slávnosti – Klenovská Rontouka.


Ako TASR informovala koordinátorka a dramaturgička podujatia Stanislava Zvarová, slávnosti prinesú do Klenovca bohatý folklórny program i jarmok tradičných remesiel.       „Prvý deň bude patriť prezentácii remeselných majstrov na Jarmoku remesiel, výstavách tvorby zručných remeselných majstrov, na tvorivých dielňach či na voľnej scéne hudby, spevu a tanca,“ priblížila Zvarová. Piatkový (13. 8.) večerný  program obohatia domáce folklórne kolektívy, predstavia sa i hostia z folklórneho súboru (FS) Partizán z Banskej Bystrice, Skorušina z Lieseku a FS Podpoľanec z Detvy.       

V sobotu (14. 8.) dopoludnia bude program patriť najmä heligonkárom a tvorivým dielňam, viacerým detským folklórnym súborom a vystúpeniam regionálnych tanečníkov, spevákov a hudobníkov. Popoludní a večer sa predstavia folklórne zoskupenia z rôznych častí Slovenska, program vyvrcholí dielom Amerikáni v podaní FS Považan z Považskej Bystrice. Slávnosti v Klenovci ukončia v nedeľu (15. 8.) v miestnom kostole piesne z kancionálu Juraja Tranovského.       

Klenovská Rontouka je najväčším folklórnym festivalom v regióne Gemer-Malohont, z verejných zdrojov ho podporili Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.     

Viac TU

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2019
Tohtoročná Klenovská rontouka bude zameraná na remeslá a baníctvo
Na tradičné remeslá a baníctvo bude zameraný 41. ročník Gemersko-malohontských folklórnych slávností, známych aj ako Klenovská rontouka, ktoré sa každoročne konajú v dedine Klenovec v okrese Rimavská Sobota. Tohtoročná rontouka je naplánovaná na 28. až 30. júna.
viac
28.06.2019
Tohtoročná Klenovská Rontouka je zameraná na remeslá a baníctvo
Na tradičné remeslá a baníctvo je zameraný 41. ročník Gemersko-malohontských folklórnych slávností, známych aj ako Klenovská Rontouka, ktoré sa v piatok začínajú v Klenovci v okrese Rimavská Sobota.
viac
24.06.2022
Tohtoročná Rontouka priblíži príbeh Novoklenovčanov i tradičné remeslá
V poradí 43. ročník Gemersko-malohontských folklórnych slávností s názvom Klenovská Rontouka ponúkne návštevníkom okrem bohatého folklórneho programu i príbeh Novoklenovčanov či predstavenie tradičných remesiel. Informovala o tom dramaturgička slávností Stanislava Zvarová.
viac
23.06.2023
Klenovská Rontouka po 44. raz predstaví ľudové tradície našich predkov
V obci Klenovec v okrese Rimavská Sobota sa bude konať v poradí 44. ročník Gemersko-malohontských folklórnych slávností známych ako Klenovská Rontouka, zameraných na ľudové tradície našich predkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %