Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.03.2020 09:40

Klimatické zmeny ovplyvnia množstvo a kvalitu vody v riekach


Rieka Hron.


Klimatické zmeny ovplyvnia množstvo a kvalitu vody, ktorá prúdi v riekach. Vplyvom klimatických zmien dochádza aj k zmenám zrážok, ich rozdelenia, výparu a odtokových pomerov v povodí. Uviedol to Miloš Rusnák z Geografického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).


Zrážky predovšetkým ovplyvnia množstvo vody v riekach. Kvalita vody je zase ovplyvnená zvýšením teploty, čo vedie aj k zníženiu obsahu živín. „Veľmi často je to spojené s nárastom množstva vodných rastlín,” vysvetľuje Rusnák.

V suchých obdobiach kombinácia vysokej teploty a malého množstva vody ovplyvní stanovištia pre rôzne živočíchy a rastliny. Podľa Rusnáka sa tak zmení celý riečny ekosystém.

„Zároveň vodný tok je silne prepojený aj so svojím okolím, takže zmeny v koryte priamo ovplyvňujú aj vegetáciu, ktorá sa nachádza bezprostredne mimo koryta,” hovorí Rusnák. Dodáva, že postupne tak dochádza k zužovaniu koryta rieky alebo jeho zarezávaniu a poklesne hladina podzemnej vody v širšom okolí. Rusnák poznamenal, že to ovplyvňuje dostupnosť rieky nielen pre rastliny a živočíchy, ale aj pre človeka.

Klimatické zmeny ovplyvnia aj brehy riek. „Vplyvom zmeny odtokových pomerov dôjde k zužovaniu korýt, a tým aj ich prietočnej kapacity vplyvom zarastania koryta vegetáciou. Naopak, v čase povodní rieka bude podmývať brehy a dôjde k presúvaniu koryta,” približuje Rusnák. Tieto zmeny a nedostatok vody podľa Rusnáka ovplyvnia druhové zloženie rastlín na brehoch. Postupne na brehoch začnú rásť druhy rastlín, ktoré budú menej náročné na vodu, povedal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.06.2019
Medzinárodná konferencia - Ochrana vodných zdrojov 2O19
Voda je jedinečný a nenahraditeľný prírodný zdroj, ktorý vyžaduje našu ochranu aj v súvislosti s náročnými výzvami súvisiacimi s dopadmi zmeny klímy. Táto myšlienka dominovala v prezentáciách a diskusiách počas medzinárodnej konferencie Ochrana vodných zdrojov 2019
viac
21.03.2020
Vplyvom klimatických zmien sa na Slovensku očakáva ústup smrekov
Na Slovensku sa vplyvom klimatických zmien očakáva ústup smrekových porastov a prirodzených vysokohorských smrečín. Informujú o tom vedci z Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied (SAV).
viac
26.03.2020
Vplyvom klimatických zmien budú problémami sucho a povodne
Hlavným problémom sa vplyvom klimatických zmien stane sucho. Druhým extrémom budú prívalové povodne. Tvrdí to Miloš Rusnák z Geografického ústavu Slovenskej akadémie vied.
viac
07.06.2021
Červený zoznam ohrozených rastlín Slovenska obsahuje 1218 druhov
Červený zoznam ohrozených rastlín Slovenska obsahuje 1218 druhov. Takmer 34 percent z pôvodných druhov flóry je v súčasnosti do istej miery ohrozených. Z toho je 66 druhov regionálne vyhynutých a ďalších 17 druhov je pravdepodobne vyhynutých.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %