Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
23.12.2019 01:55

Kniežacia hrobka ožíva v rukách študentov, vyrábajú repliky artefaktov


Pekný model hrobky urobili na Strednej umeleckej škole v Kežmarku. Snímka zdroj-obnova-sk


Študenti Školy umeleckého priemyslu v Kežmarku zhotovujú repliky artefaktov vzácnej kniežacej hrobky, ktorú objavili v Matejovciach pri Poprade. Riaditeľka školy Marta Perignáthová uviedla, že v rukách začínajúcich reštaurátorov tak vznikajú viaceré z drevených predmetov objaveného mobiliára.


 „Vyrobiť sa im podarilo aj posmrtné lôžko kniežaťa v životnej veľkosti,“ upozornila.       

Vyrobené bolo v mierke jedna ku jednej a jeho autorom je študent odboru konzervátorstvo a reštaurátorstvo drevorezieb Martin Peký. Škola spolupracuje na tomto projekte s Archeologickým ústavom Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) Nitra a Podtatranským múzeom (PM) v Poprade už od roku 2013. „Naši študenti už vyrobili aj dve repliky posmrtného lôžka, ale aj modely stolov z kniežacej hrobky,” doplnila Perignáthová.       

Študentská tvorba sa dokonca stala súčasťou výstavy v Podtatranskom múzeu. „Spolupráca so študentmi nás teší. Okrem lôžka vytvorili aj modely vnútornej a vonkajšej komory hrobky, plus nástroje, ako sú lopaty, sekera a motyka, ktoré boli použité pri vykrádaní hrobky,“ dodala riaditeľka PM Magdaléna Bekessová s tým, že na projekte sa stále pracuje. Pribudnúť by mala replika már, svietidla - kandelábra a stolčekov. Iniciatívu a odborný dohľad nad projektom prevzal Karol Pieta zo SAV. AÚ rovnako pomáha pri zabezpečovaní materiálu.       

Hrobka germánskeho kniežaťa je z prelomu 4. a 5. storočia po Kristovi. Najpôsobivejšími časťami súboru objavených pamiatok z objektu boli časti dreveného nábytku, ktoré sú skutočným unikátom. Hrobku objavili v Poprade pri stavbe priemyselného parku v roku 2006.       

V školskom roku 2019/2020 navštevuje Školu umeleckého priemyslu v Kežmarku 143 študentov vo viacerých študijných odboroch - grafický a priestorový dizajn, fotografický dizajn, konzervátorstvo a reštaurátorstvo drevorezieb, propagačné výtvarníctvo, scénické výtvarníctvo - kostýmová tvorba. Škola podľa riaditeľky prispôsobuje svoju edukačnú činnosť potrebám trhu, aj preto študenti v rámci praxe pracujú na konkrétnych zadaniach, čím získavajú prax už počas školy.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.04.2016
V sobotu otvoria v Kežmarku cyklistické chodníky
Primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák v sobotu (23. 4.) oficiálne otvorí cyklistické chodníky, ktoré boli dokončené vlani.
viac
06.10.2016
Spory o pozemky s obcou Ľubica stále nie sú vyriešené
Dlhoročný spor medzi Kežmarkom a susednou obcou Ľubica o katastrálne rozdelenie sídliska Juh mala pomôcť vyriešiť vytvorená komisia a pracovná skupina, ktorá sa skladá z deviatich členov z Kežmarku a 11 Ľubičanov.
viac
15.09.2017
Na sídlisku Sever vymenia problémový most
V Kežmarku na sídlisku Sever vymenia most, ktorý v meste spôsoboval problémy najmä pri povodniach. Vymenený bude za vyšší s väčším prietokom. Mesto vo štvrtok (14. 9.) podpísalo zmluvu s dodávateľom stavby. 
viac
08.06.2023
Mesto už deviatykrát ožije Festivalom študentského remesla
Mesto Kežmarok ožije už deviatykrát atmosférou stredoveku, vytvoria ju mladí študenti z celého Slovenska. Vo štvrtok a v piatok (8. - 9. 6.) sa tam koná Festival študentského remesla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %