Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
31.10.2019 03:20

Knihou Záhoria sa stala monografia o meste Šaštín-Stráže


Snímka zdroj FB Mesto Senica


Anketa Kniha Záhoria spoznala výsledky 11. ročníka, ktoré vyhlásila Záhorská knižnica v Senici. Víťazom sa stala monografia Šaštín-Stráže autora Štefana Ovečku. TASR o tom informovala riaditeľka Záhorskej knižnice v Senici Silvia Sameková.


Do ankety Kniha Záhoria 2018 bolo prihlásených 34 publikácií. "Knihu mohol prihlásiť hocikto, či už čitateľ, vydavateľ, autor, prípadne obecné alebo mestské úrady. Do ankety boli zaradené knihy, ktoré boli vydané v roku 2018 a týkali sa Záhoria tematicky alebo prostredníctvom autora. O víťazovi rozhodlo 1221 hlasov," uviedla riaditeľka knižnice.       

Víťaznú monografiu Šaštín-Stráže od autora Štefana Ovečku podporilo 349 čitateľov. "Kniha je prirodzeným vyústením celoživotnej záľuby. Viac ako 50 rokov som zhromažďoval informácie a výstrižky o obci, v prvopočiatkoch najmä o histórii futbalu a telovýchovy. Mal som príležitosť pretaviť celoživotnú záľubu do niečoho hmotného, niečoho, čo bude mať hodnotu nielen pre mňa, ale najmä pre budúce generácie," uviedol pre TASR autor víťazného diela.       

Druhá priečka patrí knihe Škola včera a dnes autora Jozefa Baláža z Borského Sv. Jura, ktorá dostala 287 hlasov. "Publikáciu som venoval učiteľom vo výslužbe, absolventom a každému, kto si chce pripomenúť 100-ročnú históriu školy v Borskom Sv. Jure. Obsahuje nielen štatistiky a čísla, ale je v nej aj kus histórie, udalostí a dejín," informoval Baláž.

Tretiu priečku získala Terézia Kvapilová za knihu Hraničná čiara života. Tejto knihe dalo hlas 167 ľudí. "Knihu som písala predovšetkým pre mladú generáciu. Poznanie a myslenie často bolí. Neteší ma, ako dnes bez záujmu o kontinuálne poznanie minulosti hádžu mladí súčasníci staršiu generáciu do koša. Často sa na minulosť pozerajú čierno-bielo, odsudzujú aj nepoznané hodnoty," uviedla pre TASR Kvapilová.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.07.2018
V Senici vyhlásili 10. ročník súťaže Kniha Záhoria
Záhorská knižnica, Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici a Záhorské múzeum v Skalici ako organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TSK) v spolupráci s Mestským centrom kultúry v Malackách vyhlásili 10. ročník súťaže Kniha Záhoria.
viac
25.10.2018
V Senici vyhlásili výsledky 10. ročníka ankety Kniha Záhoria
V Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici vyhlásili v stredu výsledky jubilejného 10. ročníka čitateľskej ankety Kniha Záhoria. O ocenenie sa uchádzalo 55 kníh z produkcie roku 2017, ktorým čitatelia prideľovali hlasy vo verejných knižniciach regiónu a na internete.
viac
19.05.2021
Knihou Záhoria sa stali Príbehy krásnej Felicity
Víťazom 12. ročníka súťaže Kniha Záhoria sa stalo dielo Príbehy krásnej Felicity od autora Františka Višvádera. Informovala o tom riaditeľka Záhorskej knižnice Silvia Sameková.
viac
14.07.2022
Mesto Senica a MAS Záhorie pripravujú cyklotrasu z mesta až po Šaštín-Stráže
Mesto Senica ako člen Miestnej akčnej skupiny (MAS) Záhorie pripravuje spolu s ďalšími členmi projekt na cyklotrasu, ktorá by mala spojiť Senicu a Šaštín-Stráže. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %