Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
02.04.2020 07:30

Koalícia a opozícia spochybňujú navrhované hlasovanie zastupiteľstiev per rollam


Snímka zo schôdze Národnej rady SR. Snímka zdroj: (tasr).


Koaliční poslanci spochybňujú návrh umožniť obecným a mestským zastupiteľstvám hlasovať korešpondenčne, per rollam, bez osobného rokovania.


Predpokladá to vládny návrh zákona o niektorých opatreniach v pôsobnosti Ministerstva vnútra (MV) SR v súvislosti s ochorením COVID-19. S námietkami vystúpili poslanci v pléne Národnej rady (NR) SR. Vidia priestor na zmenu tohto ustanovenia v druhom čítaní. Zhodla sa na tom väčšina koalície a opozícia.      

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) poslancom vysvetlil, že možnosť hlasovať per rollam je v návrhu obmedzená len na krízovú situáciu pre COVID-19, a napríklad len na hrozby vzniku škody. „Chápem pripomienky, samozrejme, je možné o nich diskutovať,” uviedol. Vysvetlil, že návrhom sa rezort vnútra snažil zmysluplne reagovať na požiadavky samospráv a ich zástupcov, ktorí sa zúčastnili aj na rokovaní na ministerstve.     

„Bolo by veľmi zlé, keby sme schválili návrh zákona, ktorý by umožňoval hlasovanie na diaľku možnosťou per rollam,” podotkol Ondrej Dostál (SaS) s tým, že koalícia, ktorá deklarovala otvorené vládnutie, teraz navrhuje v zrýchlenom režime odsúhlasiť zákon smerujúci opačným smerom. Ak existujú naliehavé veci, zastupiteľstvo by sa podľa neho malo zísť, tak ako sa schádza aj parlament. Poukázal na možnosť rokovať napríklad prostredníctvom videokonferencií, ak to dokážu obce zabezpečiť po technickej stránke.      

Poslanec Juraj Gyimesi (OĽaNO) poznamenal, že nie všetky obce si to môžu dovoliť. Nebola by teda umožnená účasť občanov na rokovaniach a obmedzila by sa verejná kontrola. Namieta tiež ustanovenie, že obce majú rokovať len o neodkladných veciach. Považuje za otázne, kto určí, čo je neodkladné.      

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) verí, že vo výboroch bude priestor rokovať o sporných otázkach aj s ministrom vnútra. „Je dôležité o tom hovoriť, toto by malo byť naozaj hraničné riešenie,” podotkol s tým, že by sa prípadne malo viac špecifikovať, o čom možno hlasovať korešpondenčne.      

Poslanec Ján Ferenčák (Smer-SD) zdôraznil, že samosprávy si musia plniť svoje povinnosť. Riešenie vidí v možnosti videokonferencií. V súvislosti s hlasovaním per rollam poukázal na prípadne pozmeňujúce návrhy poslancov zastupiteľstiev, o ktorých by sa takýmto spôsobom nedalo hlasovať. Rovnako ako Šeliga to považuje za riešenie len v krajnom prípade. Zároveň tvrdí, že takto prijaté uznesenia samospráv by boli ľahko napadnuteľné.      

Predseda ĽSNS Marian Kotleba deklaroval návrhu podporu v prvom čítaní. V druhom čítaní však očakáva pozmeňujúce návrhy, aby sa možnosť hlasovať per rollam úplne odstránila, alebo aspoň riadne špecifikovala a zúžila. V opačnom prípade návrh v druhom čítaní nepodporia, pretože by sa podľa neho nemalo "ustupovať od princípov demokracie".

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2017
Novelou zákona o obecnom zriadení sa zníži počet obecných poslancov
Národná rada SR vo štvrtok 30. novembra 2017  posunula do druhého čítania návrh novely zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení.
viac
26.03.2020
Mestské zastupiteľstvo sa konalo elektronicky per rollam
Marcové mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Gelnici sa konalo per rollam, poslanci do diskusie k jednotlivým bodom prispievali a následne aj hlasovali z domu písomne, prostredníctvom hromadných mailov. Za radnicu o tom informoval Milo Janáč.
viac
14.10.2020
Opäť je možné elektronické rokovanie zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska koncom marca predložilo návrh novely zákona o obecnom zriadení na rozšírenie možností rokovania zastupiteľstiev.
viac
23.10.2020
Operatívna informácia k rokovaniam zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska sa intenzívne venuje usmerňovaniu a konzultáciám pre samosprávy vo vzťahu k organizovaniu a priebehu rokovaní obecných a mestských zastupiteľstiev v tomto náročnom období.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %