Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
30.07.2020 12:07

KOCR Severovýchod Slovenska spustila projekt Otvorené chrámy


Plagát.


Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska počas tohtoročnej sezóny spustila projekt Otvorené chrámy. Jeho cieľom je sprístupniť architektúru drevených chrámov širokej verejnosti.


Ako informoval František Baláž z KOCR Severovýchod Slovenska, na území Prešovského kraja nájdu návštevníci viac ako tri desiatky drevených kostolov, ktoré tvoria osobitnú skupinu sakrálneho a pamiatkového fondu Slovenska.

Projekt podľa jeho slov organizujú spoločne s Gréckokatolíckym arcibiskupstvom Prešov a Prešovským samosprávnym krajom.

„Drevené chrámy patria medzi najväčšie poklady Prešovského kraja. Ich jedinečnosť spočíva najmä v architektúre a výstavbe. Mnohé z nich sú postavené bez použitia jediného klinca. Projektom Otvorené chrámy by sme radi zvýšili návštevnosť v týchto kostoloch a tiež dostali do povedomia verejnosti informácie o ich histórii,” vysvetľuje výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

V pilotnej fáze je do projektu zapojených sedem chrámov. Štyri z nich sú zapísane v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Ide o gréckokatolícky drevený Chrám sv. Michala v Ladomirovej, gréckokatolícky drevený Chrám sv. Mikuláša v Bodružali, rímskokatolícky drevený Kostol sv. Františka z Assisi v Hervartove a drevený artikulárny Kostol v Kežmarku. Do projektu je tiež zapojený gréckokatolícky drevený Chrám sv. Lukáša v Tročanoch, gréckokatolícky drevený Chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky v Miroli a gréckokatolícky drevený Chrám sv. archanjela Michala v obci Uličské Krivé.

„Záujemcovia nájdu detailné informácie o kostoloch na našej stránke www.severovychod.sk. Osobitne sme pripravili brožúru, ktorá obsahuje komplexný produkt cestovného ruchu s informáciami o možnostiach ubytovania a stravovania v okolí, ako aj ďalšími tipmi na návštevu ostatných turistických atrakcií,” dopĺňa Janoško.

KOCR Severovýchod Slovenska pracuje v tomto roku aj na materiáli, ktorý zmapuje všetky drevené chrámy v Prešovskom kraji. Návštevníci tak budú mať v roku 2021 informácie o drevených sakrálnych pamiatkach prehľadne spísané na jednom mieste.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2020
Turistické chodníky v Tatrách sú po sezónnej uzávere opäť otvorené
V Tatranskom národnom parku (TANAP) sa skončila sezónna uzávera a návštevníci môžu od pondelka využívať kompletne všetky značkované chodníky vrátane prechodov cez vysokohorské sedlá a trasy, ktoré vedú na turisticky sprístupnené štíty.
viac
17.06.2020
Po Sĺňave opäť premáva vyhliadková loď
Vyhliadkové plavby po rieke Váh a priehradnom jazere Sĺňava, ktoré patria k atrakciám Piešťan, obnovili počas uplynulého víkendu.
viac
17.12.2020
KOCR Severovýchod Slovenska spúšťa kampaň Zimná výzva
Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom spúšťa v tomto roku novú kampaň na zimnú turistickú sezónu.
viac
17.06.2023
V Prešovskom kraji odštartoval 8. ročník zábavného cestovania Legendarium
V Prešovskom kraji odštartoval už ôsmy ročník zábavného cestovania krajom s názvom Legendarium – Hravé leto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %