Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
03.01.2020 09:25

KOCR Severovýchod Slovenska zrekonštruovala náučný chodník Čierna mláka


Altánok - ohnisko Kozub Zimná, Ilustračná snímka, zdroj: www.pocomtuziazeny.sk


V Bardejovských Kúpeľoch ukončili revitalizáciu náučného chodníka Čierna mláka. Celkové náklady dosiahli 13.900 eur a financovala ich Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Šariš-Bardejov.


"Od októbra prebiehala výmena a obnova poškodených drevených prvkov náučného turistického chodníka. Predovšetkým na altánku–ohnisku Kozub Zimná a na vyhliadke Hradu Zborov. Súčasťou projektu bola oprava lavičiek a doplnenie informačných a smerových tabúľ. Celková dĺžka chodníka je 4,46 kilometra a je na ňom 18 tematických zastávok," uviedol riaditeľ OOCR Šariš-Bardejov Radomír Jančošek.       

Ako ďalej povedal, zastávky na chodníku sú spolu s informačnými panelmi venované mimoprodukčným funkciám lesa. "Z rozhľadne, ktorá je súčasťou chodníka, je nádherný výhľad na Zborovský hrad a jeho okolie. Okrem toho je tam aj kamenná terasovitá vyhliadka na hlavný hrebeň Čergovského pohoria, kaplnka svätého Huberta a príšera vystupujúca z vôd jazierka pri Zimnej studni. Sú tam aj lavičky na oddych, studničky a zrubové ohnisko. Turistický chodník je majetkom Lesov Slovenskej republiky a bude v ich správe i naďalej," priblížil Jančošek.       

Náučný chodník sa nachádza v lesoparku Bardejovských Kúpeľov, v lokalite nad jazierkom. Má tri okruhy, Jedľový s dĺžkou 1,9 kilometra, Bukový 3,7 kilometra a Javorový s dĺžkou 3,9 kilometra.

"Slatinné jazierko Čierna mláka vzniklo v terénnej depresii, ktorá v spojení s kamenistou nepriepustnou vrstvou zapríčinila, že voda nemá kam odtekať. Takto vznikli podmienky na významný ekosystém," vysvetlil Jančošek.       

Ako ďalej povedal, hlavné aktivity OOCR Severovýchod Slovenska v roku 2019 smerovali do marketingu a propagácie regiónu, na podporu kultúrnych podujatí a na budovanie a obnovu turistickej infraštruktúry cestovného ruchu. Rozpočet na tento rok presiahol 100-tis. eur.       

"Okrem obnovy turistického náučného chodníka sa OOCR v tomto roku podieľala aj na štatistickom meraní počtu návštevníkov v regióne, v meste Bardejov a v Bardejovských Kúpeľoch. Obnovili sme nátery opotrebovaných a zničených turistických altánkov a odpočívadiel v lesoparku mesta Bardejov a v Bardejovských Kúpeľoch či značenie liečivých singletrackov. K najväčším aktivitám patrila obnova detského ihriska Topľa a propagácia cyklotrasy Aquavelo," dodal Jančošek.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2017
Pozvánka na festival Hory a mesto 2017
Spoločnosť ASEKOL SK je už po piatykrát partnerom festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto, ktorý sa v Bratislavskom Auparku uskutoční od 22. do 26. marca 2017.
viac
14.05.2020
OOCR Región Gron vyhlásila súťaž na návrhy infraštruktúry
Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Gron spoločne s Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) vyhlásila architektonicko-krajinársku súťaž zameranú na získanie návrhov infraštruktúry, ktorá zatraktívni prírodné lokality stredného Pohronia.
viac
19.11.2020
Náučný chodník ukončený výhľadňou otvorili v mestskej časti Hrabové
Náučný chodník Za krásami bytčianskej prírody, ktorý končí výhľadňou, sprístupnili v stredu v mestskej časti Bytče Hrabové. Oba prvky infraštruktúry sú hlavným výstupom spoločného projektu Bytče a poľského partnera Gminy Strumień.
viac
27.04.2022
Sezónu na banskom chodníku v Ľubietovej otvoria s novou atrakciou
V rámci desiateho výročia otvorenia turistickej sezóny na Náučnom banskom chodníku v Ľubietovej v Banskobystrickom okrese predstavia novú atrakciu. Informovala o tom Dagmar Zajacová z občianskeho združenia Libetha s tým, že to bude banská veža Ľubor.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %