Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
28.12.2019 05:35

Koledníci hrajú betlehemskú hru so storočnými bábkami


Dokumentácia betlehemskej hry z Topoľovky/2019/Miroslav Hanák/archív CTĽK


Vianočné koledovanie v obci Topoľovka v okrese Humenné je podľa miestnych raritou. Už sto rokov je jeho súčasťou hranie betlehemskej bábkovej hry. Bábky, ktoré v nej účinkujú, vyrezali príslušníci miestnej poľskej komunity koncom prvej svetovej vojny. Pre TASR to potvrdil starosta obce Štefan Ladičk


"Je to rarita tu v tomto regióne. Neviem o tom, že by na okolí nejaké obce mali takúto raritu pôvodom z Poľska s tradíciou takzvaného Žida, a aby sa také niečo zachovalo. Snažíme sa udržiavať to trošku, aby sa tie tradície zachovali, aby tá hodnota kultúrneho dedičstva bola zachovaná," vysvetlil Ladičkovský s tým, že podľa informácií získaných od starších spoluobčanov siaha história prítomnosti poľskej komunity v obci do čias rakúsko-uhorskej monarchie. "Po niekoľkých rokoch tu začali prinášať svoje zvyky z rodného Poľska. Dvaja páni vytvorili bábkové divadlo takzvaných jasličkárov, potom následne chodili vystupovať počas vianočných sviatkov. Hra bola prispôsobená ich rodnému miestu," doplnil Ladičkovský. Pôvodne používanú poľštinu časom koledníci v spievanom texte príbehu vymenili za miestne zemplínske nárečie.       

Hra, s ktorou sa v Topoľovke koleduje už sto rokov, je o kráľovi Herodesovi a o jeho rozhodnutí dať vyvraždiť betlehemských novorodencov. Bábkohra znázorňuje putovanie pastierov za novonarodeným Ježišom. Tak scéna, predstavujúca betlehemskú maštaľ s dvoma vežami, miestnymi nazývaná "šopka", ako aj takmer 30 bábok vyrezaných z lipového dreva, sú pôvodné. Bábky sa po scéne pohybujú drážkou v podlahe. Počas spievania sprievodnej piesne sa na scéne striedajú, aby sa poklonili Ježiškovi i obecenstvu. Okrem postáv pastierov sa v hre objavujú aj iné dedinské a mýtické postavy, tanečníci, farár, bosorka či odsúdenec so smrtkou, ktorá mu odsekne hlavu.       

Koledníkmi sú miestni mladí, nielen potomkovia pôvodných poľských prisťahovalcov. Ako Ladičkovský dodal, o uchovanie rázovitého kultúrneho dedičstva v podobe pôvodnej betlehemskej bábkohry sa v obci usilujú už učiteľky miestnej základnej školy.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2016
Prvý adventný víkend v regióne
Deň otvorených pivníc predstaví už po šestnásty raz vína z Malých Karpát, Vianočné trhy ovládnu námestia v Bratislave, Častej či v Senci.
viac
13.12.2016
Platforma MVRO pred Vianocami vyzýva na zníženie individuálnej spotreby
Platforma mimovládnych rozvojových organizácií (MVRO) s prichádzajúcimi Vianocami vyzýva verejnosť na zníženie individuálnej spotreby, ktorá môže napomôcť pri napĺňaní 17 Cieľov udržateľného rozvoja OSN.
viac
04.01.2017
V drevenom kostolíku v skanzene bude liturgia v staroslovienčine
V drevenom kostolíku v skanzene pod hradom Ľubovňa v Starej Ľubovni sa bude v piatok 6. januára slúžiť Trojkráľová liturgia v najstaršom slovanskom jazyku - staroslovienčine. Začne sa o 13. hodine.
viac
01.12.2017
V Rači chystajú bohaté Vianoce, ktoré začnú už túto sobotu
Bratislavská mestská časť Rača začína oslavovať najkrajšie sviatky v roku už najbližšiu sobotu (2. decembra). O 16. hodine sa v Katedrále svätého Šebastiána uskutoční predvianočný koncert.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %