Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
23.09.2020 12:35

Komora obcí s dôrazom na sociálnu oblasť


Štátna tajomníčka rezortu práce Soňa Gaborčáková počas príhovoru Snímka: (st)


Komora obcí Rady ZMOS sa zišla 21. septembra v Štrbskom plese. Rokovanie sa konalo za účasti štátnej tajomníčky rezortu práce Sone Gaborčákovej a generálneho riaditeľa Štátneho fondu rozvoja bývania Juraja Kvetka.


K obom témam bolo pomerne intenzívne rokovanie, ktorého súčasťou bola aj informácia o výsledkoch dopoludňajšieho rokovania sekcie sociálnych vecí a marginalizovaných komunít Rady ZMOS, na ktorom sa zúčastnila aj štátna tajomníčka Soňa Gaborčáková. Predsedníčka tejto sekcie a starostka obce Janova Lehota Božena Kováčová členov komory miest informovala, že prioritná pozornosť bola venovaná zákonu o sociálnych službách a tiež príprave aktívnych opatrení trhu práce v pôsobnosti ústredia práce. Pri tejto téme sa pozornosť členov komory sústredila najmä na zamýšľané otázky kompetenčných zmien aj financovania jednotlivých úkonov spadajúcich pod sociálne služby. Starosta obce Víťaz Ján Baloga, ale aj starostovia Peter Pobuda z Mokrého Hája a Peter Šváral z Rohožníka sa v diskusii venovali problémom z aplikačnej praxe. Napr. veľmi tenkej hranici medzi sociálnymi službami a zdravotníckymi úkonmi pri vyšších stupňoch odkázanosti klientov v sociálnych zariadeniach, ale aj možnostiam využívania eurofondov pre sociálne služby v samospráve.

Generálny riaditeľ Štátneho fondu rozvoja bývania Juraj Kvetko predstavil agendu štátneho fondu, a to aj v súvislosti s pripravovanými zmenami v príslušnej legislatíve, ktoré majú platiť od prvého januára budúceho roka a budú sa týkať tak nájomného bývania, ako aj budovania sociálnych zariadení vrátane financovania technickej vybavenosti. Zároveň informoval o ambíciách otvorenej komunikácie so samosprávami a spôsoboch verejného obstarávania vo vzťahu k tejto investičnej oblasti.

Aktivity činnosti Spolku pre obnovu dediny predstavil jeho zakladateľ a bývalý starosta obce Polomka František Ďurčenka. Vo svojom vystúpení informoval o možnostiach spolupráce s obcami vo viacerých oblastiach. Napríklad pri zabezpečovaní vzdelávacích podujatí, exkurziách a študijných cestách, ale aj vo sfére poradenstva a konzultácií.

Mimoriadne dôležitými témami bola diskusia o nastavení Európskych investičných a štrukturálnych fondov, kreovaní rád partnerstva a situácii v prostredí miestnych akčných skupín. Zuzana Máčeková, starostka obce Uhrovec, ale aj Gabriel Mihályi zdôraznili potrebu zadefinovať zo strany štátu jasné vymedzenie finančného objemu v rámci eurofondov pre oprávnené požiadavky samospráv. Starosta Peter Šváral poukázal na doterajšie fungovanie rád partnerstva a vyjadril obavu z toho, ako budú pôsobiť v nadchádzajúcom období. Zároveň informoval o skúsenostiach z aktuálneho obdobia a spolupráce s Bratislavským samosprávnym krajom vo vzťahu k vecnému riešeniu a koordinácii postupov. Michal Sekerák, starosta obce Bajerov informoval o komunikácii s Prešovským samosprávnym krajom a tiež upriamil pozornosť na prístup malých obcí k eurofondom. Ladislav Hroššo, starosta obce Jelšovce vo svojom vystúpení vyjadril obavy z nastavenia nového programového obdobia, aby sa neopakovali chyby z končiaceho sa obdobia, pričom veľkú výhodu vidí v zásobníku projektov, o ktorých budú rozhodovať ľudia z regiónov pôsobiaci v radách partnerstva.

Na rokovaní, ktoré viedol podpredseda Komory obcí Združenia miest a obcí Slovenska Ľubomír Lörincz, sa zúčastnilo 53 zo 76 jej členov. Ten následne o priebehu rokovania a prijatých záveroch, ako aj návrhu uznesenia informoval Radu ZMOS.

Autor: (MK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2017
Systém informatizácie by mal na celom Slovensku fungovať do piatich rokov
Princíp jedenkrát a dosť v oblasti informatizácie na úradoch by mal v súčasnosti platiť v Slovenskej republike už v 2100 mestách a obciach. V priebehu ďalších piatich rokov by to malo byť na území celého Slovenska. Uviedol to na tlačovej konferencii ZMOS výkonný podpredseda Milan Muška.
viac
07.06.2021
Predseda ZMOS navštívil zástupcov kysuckých samospráv
Spoločné rokovanie Združenia miest a obcí Kysúc (ZMOK) sa v piatok 4. júna 2021 uskutočnilo v obci Zákopčie (okres Čadca). Zástupcovia samosprávy z Kysúc hovorili o viacerých aktuálnych témach.
viac
17.04.2024
Vo Zvolene rokuje Rada ZMOS a jej komory
Včera začalo rokovanie Komory obcí Rady ZMOS vo Zvolene, ktoré bude pokračovať dnes doobeda súbežne s rokovaním Komory miest Rady ZMOS.
viac
20.04.2024
Rokovanie Komory obcí ZMOS bolo aj o centrách zdieľaných služieb
V dňoch 16. a 17. apríla 2024 zvolala do Zvolena rokovanie Komory obcí predsedníčka komory Božena Kováčová. Rokovanie otvorila podpredsedníčka Komory obcí Martina Kubišová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %