Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
21.07.2022 03:20

Kompostovateľné vrecia v nádobách na bioodpad sa neosvedčili


Umývanie nádoby na bioodpad. Snímka zdroj: (Mesto Trenčín).


Kompostovateľné vrecia, ktoré vkladali do nádob na bioodpad v Trenčíne, sa neosvedčili. Mesto preto opäť začalo na sídliskách s umývaním bionádob. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.


"Kompostovateľné vrecia, ktoré sa do bionádob vkladali na začiatku júna na minimalizovanie negatívnych dôsledkov ako zápach a riziko vytekania, sa počas testovacieho obdobia neosvedčili. Pod ťarchou odpadu často skončili roztrhnuté a spadnuté dole v nádobe a neplnili svoj účel. Od júla sa preto kompostovateľné vrecia do bionádob už nevkladajú. Mesto radšej zvolilo umývanie nádob," uviedla hovorkyňa.

V bionádobách sa podľa nej počas testovacieho obdobia objavili aj odpady, ktoré do hnedých nádob nepatria, ako obaly, plasty, igelitové vrecia či sklo. Voľným okom viditeľné nevhodné odpady pracovníci zberovej spoločnosti z bioodpadu vyberajú. Nie vždy sa podarí odstrániť všetky nevhodné veci a kompost, ktorý z bioodpadu vzniká, je potom kontaminovaný.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2017
Odvoz bioodpadu z hnedých zberných nádob potrvá do konca novembra
Odvoz biologicky rozložiteľného odpadu z hnedých zberných nádob v Bratislave ukončia 30. novembra. Opätovný odvoz bude prebiehať od 1. marca 2018. Informovala o tom hovorkyňa bratislavskej mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) Beáta Humeniková.
viac
07.04.2020
Ako si mestá a obce môžu pomôcť pri triedení kuchynského odpadu
Vyše 67 percent komunálnych odpadov triedi 7 665 obyvateľov ostrova Pantalleria, neďaleko Sicílie. Pod tento výsledok sa podpisuje nielen triedenie rovnakých komodít ako na Slovensku, ale hlavne bioodpadov, vrátane systému triedenia kuchynského odpadu.
viac
06.12.2022
Do rodinných domov v Trenčíne začali distribuovať odpadové nádoby na papier
Spoločnosť, zabezpečujúca v Trenčíne zber odpadu, začala s rozvozom 240-litrových odpadových nádob na papier do rodinných domov v meste. Informovala o tom Eva Mišovičová z kancelárie primátora Trenčína.
viac
27.03.2023
Občania vlani vyzbierali 1064 ton bioodpadu, rok predtým to bolo viac
Vo Zvolene ľudia v roku 2021 vyzbierali 1462 ton biologického odpadu, o rok neskôr to bolo 1064 ton. Potvrdil to hovorca mesta Martin Svatuška s tým, že samospráva však propaguje triedenie odpadu rôznymi formami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %