Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.11.2021 08:00

Komunitné enviroprojekty sa môžu uchádzať o grant z programu Zelené oázy


Snímka zdroj: (tasr).


Obce, mestá, neziskové organizácie, školy a komunitné centrá spolu s dobrovoľníkmi môžu požiadať o financie na výsadbu a revitalizáciu zelene. Najlepšie komunitné enviroprojekty by si mohli rozdeliť 60 000 eur z grantového programu Nadácie Ekopolis. Informovala o tom Martina R. Hromadová z nadácie.


Výzva na podávanie projektov je otvorená od 22. novembra do 17. januára budúceho roka. Vybrané projekty by sa mohli realizovať už na jar 2022.

"Chceme podporiť žiadateľov o grant najmä vo výsadbe stromov ako jednom z dlhovekých opatrení na zadržiavanie vody v krajine, udržovanie správnej mikroklímy a podporu rozmanitosti života. Stromoradia a aleje prepájajú miesta, lokality a symbolizujú medziľudskú spoluprácu, spolupatričnosť a priateľstvo, čo je jedným z cieľov programu," uviedla manažérka programu z nadácie Ľubica Štúberová.

Aktuálny ročník má podtitul Stromy medzi nami. Podporiť má výsadbu stromov na uliciach, medzi jednotlivými mestskými časťami a obcami. O grant sa môžu uchádzať aj ďalšie návrhy, napríklad zakladanie komunitných záhrad, čistenie verejných priestranstiev a vodných tokov, zveľaďovanie náučných trás, budovanie priestorov na chov malých hospodárskych zvierat i včiel a podobne.

"Program Zelené oázy má za uplynulých 15 rokov na svojom konte vyše 350 zelených projektov, ktoré sa stali skutočnosťou. Sú to nové alebo obnovené zelené miesta po celom Slovensku. Pridanou hodnotou Zelených oáz je, že prispeli k pekným vzťahom v rámci lokálnych komunít, ktoré sú ich tvorcami. Aj v tomto ročníku podporíme projekty, ktoré prinášajú viac zelene do našich miest, slúžia verejnosti a spájajú ľudí so záujmom o spoločné dobro," dodal Anton Molnár, riaditeľ komunikácie spoločnosti Slovnaft, ktorá na projekte participuje.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.12.2020
Zapojte sa do programu „Zelené oázy“
Možnosť získať grant na zlepšenie životného prostredia vo svojom okolí majú neziskové organizácie, komunitné centrá, školy, mestá a obce. Výzva na podávanie projektov je otvorená od 7. decembra 2020 do 18. januára 2021.
viac
19.12.2020
Štartuje nový ročník Zelených oáz
Ďalší ročník grantového programu Zelené oázy s heslom Sadíme budúcnosť chce motivovať k výsadbe zelene pre zdravšie a krajšie prostredie.
viac
10.02.2021
Hlasujte za zelené projekty v Zelených oázach
Aktuálny ročník programu Zelené oázy sa posúva do svojej ďalšej etapy. Zo 166 prihlásených žiadostí vybrala odborná komisia dvanásť najkvalitnejších návrhov, ktorým udelila priamu finančnú podporu. Zároveň vybrala 28 projektov, o ktorých bude do 16. februára rozhodovať verejnosť v online hlasovaní.
viac
09.12.2021
Granty z programu Zelené oázy umožnia výsadbu už na jar
Každá zeleň sa počíta, ale stromy sú vraj jej kráľovskou korunou. Neslúžia len na ozdobu. Klimatická kríza ukazuje ich silu a našu vzájomnú previazanosť. Program Zelené oázy preto aj v ďalšom ročníku rozdá granty prednostne na výsadbu stromov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %