Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
22.02.2020 04:20

Konferencia Tradičné remeslá včera a dnes


Pozvánka.


Bratislavský samosprávny kraj spolu s partnermi každoročne organizuje konferenciu s názvom Tradičné remeslá včera a dnes. Prináša ju aj tento rok. Jej ústrednými témami sú vývoj tradičných remesiel, prezentácia projektových výstupov a digitalizácia.


Konferencia sa uskutoční v utorok 25. februára 2020 od 9:30 do 15:00 hodiny v Hoteli Zochova Chata v Modre. Určená je pre verejnosť, ako aj odborníkov, či všetkých, ktorí sa zaujímajú o históriu a tradície.

„Je pre nás dôležité podporovať zachovávanie a rozvoj remesiel na území župy. A to aj prostredníctvom takejto konferencie. Odborné príspevky mapujú a predstavujú nadaných jednotlivcov, ktorí uchopili svoje remeslo tak ako nikto iný. Pričom ich dobré meno prekročilo hranice regiónu a tvorba prenikla až do umenia. Konferencia načrtne víziu rozvoja remesiel v modernej dobe s využitím inovácií ako digitalizácia. Práve tá pomáha posunúť prezentáciu remeselníkov, ale aj inštitúcií rôzneho rozsahu, na svetovú úroveň,“ priblížil bratislavský župan Juraj Droba.

Na konferencii sa bude hovoriť napríklad o úspešnej revitalizácii zámku Jedenspeigen a to od začiatku rekonštrukcie až po užívanie. Hostia zasvätia návštevníkov do tajov drotárstva ako i hrnčiarskeho cechu v Modre, či prezradia viac o digitalizácia v Malokarpatskom osvetovom stredisku v Modre. A to je len časť z prezentácií, ktoré si organizátori pripravili.

Bratislavský samosprávny kraj participuje na projekte „Kultúrno-kreatívne oživenie tradícií“ (HERITAGE SK-AT) v rámci operačného programu spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika - Rakúsko 2014-2020. Jeho cieľom je využitie kreatívneho potenciálu a daností cezhraničného regiónu na rozvoj a sprístupnenie prírodného a kultúrneho dedičstva, podporu komunitného rozvoja a rozvoj cestovného ruchu. Spoločný projekt HERITAGE SK-AT prináša okrem odborných stretnutí, výmeny informácií a skúseností aj organizáciu troch projektových konferencií. Tento rok nadviaže na prvú projektovú konferenciu z roku 2017 s názvom Tradícia keramiky v bratislavskej župe a možnosti jej kreatívnej reflexie. Záverečná konferencia sa potom uskutoční pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaného areálu kaštieľa a záhrady Malokarpatského osvetového strediska v Modre.

Autor: (Lucia FORMAN, hovorkyňa BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.05.2016
Na Zemplínskej kose sa bude kosiť ostošesť
V Nižnom Hrušove v okrese Vranov nad Topľou chcú podujatím Zemplínska ostrá kosa zachovávať tradície predkov a ukázať najmä mladým ľuďom, ako pracovali ich dedovia v minulosti.
viac
31.05.2016
S mestami musia rásť aj regióny
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa v dňoch 30. a 31. mája zúčastnil Fóra o mestskej agende a výjazdovej schôdze komisie pre kohéznu politiku a rozpočet EÚ Európskeho výboru regiónov v Amsterdame.
viac
20.01.2017
Víkend v bratislavskom regióne v znamení plesov a festivalov
Cez víkend sa v Bratislave predstaví netradičný Festival iránskych filmov, priestor na osobné stretnutia ponúkne Festival podnikania. Sobotňajšia noc sa bude v Senci a v Plaveckom Štvrtku niesť v plesovom duchu.
viac
17.03.2022
„Zoška“ má kompletne vymenené všetky okná
Novými oknami, ktoré sú tradičnými stolárskymi výrobkami z masívneho dreva a dôslednou kópiou tých pôvodných, sa môže pýšiť župná Stredná priemyselná škola elektrotechnická (SPŠE) na Zochovej ulici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %