Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.02.2016 09:00

Kontajnery v Dunajskej Strede sú v žalostnom stave. Ľudia ich nezamykajú!


Znečistené nádoby na odpady trápia obyvateľov. (Ilustračné foto: odkazprestarostu.sk)


Situácia na stojiskách odpadových kontajnerov je každodenným problémom obyvateľov Dunajskej Stredy. Podľa primátora mesta Zoltána Hájosa občania si nie vždy uvedomujú, že len spoločnou silou môžu problematiku vyriešiť.


"Medzi naše hlavné ciele patrí skrášlenie nášho mesta, aby sme z neho vytvorili také miesto, kde sa cítia dobre nielen naši občania, ale aj turisti, ktorí sem zavítajú. Chceme, aby videli usporiadané prostredie a cítili, že v srdci Žitného ostrova je dobré bývať,“ zdôraznil primátor. Ako povedal, práve preto odštartovali v minulom roku projekt pod názvom Za čistejšiu Dunajskú Stredu, ktorého sloganom bolo Mám Ťa rád, Dunajská Streda! „Zastávame názor, že kto má rád svoje mesto, dbá aj o jeho čistotu, nebude odhadzovať smeti a zabezpečí čistotu aj pri smetných kontajneroch,“ pokračoval Hájos. 

Mesto v rámci programu vyzvalo občanov, aby zamykali zastrešené stojiská na smetné kontajnery. „Na niektorých miestach v meste to fungovalo už aj predtým a tam, kde neboli stojiská, sme zafinancovali ich vybudovanie z mestského rozpočtu. Podobne sme pristupovali aj pri zakúpení zámkov. Potom sme požiadali obyvateľov, aby dávali na ne pozor a stojiská, ktoré boli udržiavané v poriadku a čistote, dostali privilégium použiť uvedený slogan,“ vysvetlil Hájos. S ľútosťou konštatoval, že neporiadok je už aj tam, kde predtým bola čistota. Uzamknuté stojiská si už nápis Mám Ťa rád, Dunajská Streda! nezaslúžia. Okoloidúcich víta hrozný pohľad. „Musíme si priznať, že tabuľka pri kontajneroch na smeti vo viacerých prípadoch nezodpovedá realite. Neviem si predstaviť iný dôvod, ako ten, že obyvatelia sa stali ľahostajnými voči svojmu okoliu, pričom sa skrášľovania dožaduje každý, ale sám sa oň nepričiní,“ podčiarkol.

Primátor aj v mestskom časopise Dunajskostredský hlásnik upozornil obyvateľov, že jedine spoluprácou môžu vytvoriť krajšie mesto. Tvrdí, kde sa rozmýšľa spoločne, tam sa nájde aj riešenie. „Viem, že zamykanie stojiská, či už magnetickou kartou alebo iným spôsobom, vyžaduje isté investície, ale systém bude fungovať len vtedy, keď všetci budeme ťahať za jeden povraz,“ uviedol s tým, že v opačnom prípade budú musieť aj naďalej pozerať na vyberačov kontajnerov, ako sa hrabú v smetiach a robia všade na okolí neporiadok. „Neexistuje žiadne všeobecné riešenie, len dobrá spolupráca medzi vlastníkmi bytov a domovými dôverníkmi. Súdržnosť a funkčná jednota dáva do pohybu veci a nielen v otázke odpadov,” uzavrel primátor Hájos.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2024
Z drevených ohrádok odviezlo OLO vyše 43-tis. vianočných stromčekov
Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vyzbierala počas tejto sezóny zo špeciálnych ohrádok viac ako 43.000 stromčekov v celkovej váhe 240 ton.
viac
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
21.03.2024
Slovenská pošta vydáva známku k 800. výročiu benediktínskeho opátstva v Skalke
Slovenská pošta vydáva známku "800. výročie založenia benediktínskeho opátstva v Skalke pri Trenčíne." Na poštovej známke je zobrazená Veľká Skalka nad Váhom s ruinami zaniknutého stredovekého kláštora.
viac
21.03.2024
Európskym stromom roka je poľský buk, dub z Malaciek skončil štrnásty
Tohtoročný titul Európsky strom roka mieri do Poľska. V súťaži výnimočných stromov v Európe ho získal buk z regiónu Niemcza. Na druhom mieste skončil buk z Bayeux v Normandii vo Francúzsku a čestné tretie miesto patrí tisícročnému olivovníku z Lurasu v talianskej Sardínii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %