Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.01.2022 08:00

Košice majú Adaptačný plán na zmenu klímy do roku 2030


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Košice chce byť jedným z lídrov procesu klimatickej transformácie plánovania, rozhodovania a konania na Slovensku.


Súčasťou tohto procesu je aj vytvorenie a postupná aplikácia Adaptačného plánu mesta Košice na zmenu klímy na roky 2022-2030, ktorý v utorok oficiálne prevzalo od Karpatského rozvojového inštitútu (KRI).

Ako povedal primátor Jaroslav Polaček, mesto je potrebné riadiť na základe dát. Týmto dokumentom podľa neho nadväzujú aj na aktivity súvisiace s kandidatúrou na titul Európske hlavné zelené mesto. „Adaptačný plán nám na základe zozbieraných dát umožní zodpovednejšie a lepšie rozhodovať o ďalšom rozvoji mesta, napríklad pri tvorbe nového územného plánu, poskytne silné argumenty pri  získavaní európskych grantov, no hlavne pomôže zmierniť dosahy klimatických zmien na naše mesto,“ povedal s tým, že získané dáta postupne aplikovali už aj do programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja, akčných plánov mesta či do tohtoročného rozpočtu.

Dokument približne za dva roky zostavil odborný tím KRI v spolupráci s odborníkmi z viacerých oblastí aj magistrátom. Do procesu zapojili i verejnosť, napríklad cez takzvané pocitové mapy či dotazníkový prieskum. Podľa mesta je dokument založený na inovatívnej metodike, ktorá je svojou komplexnosťou a detailnosťou unikátna na Slovensku. Jeho tvorba stála viac ako 214 000 eur, pričom 95 percent je financovaných z eurofondov, zvyšok nákladov hradí KRI.

Podľa riaditeľa KRI Andreja Steinera analyzovali dokopy 75 štvorcových kilometrov. Prvá časť dokumentu hodnotí zraniteľnosť oblastí mesta v súvislosti s najvážnejšími klimatickými hrozbami pre Košice, ako sú horúčavy, záplavy z prívalových dažďov a sucho. Druhou časťou je adaptačný plán, ktorý sa zameriava na opatrenia a riešenia a treťou je príručka pre verejnosť.

„Toto je aj nástroj na plánovanie novej výstavby v Košiciach. Je potrebné dávať pozor, aby sa nestavalo tam, kde to je najohrozenejšie, prípadne aby sa nerobili také aktivity, ktoré budú stav ešte zhoršovať - napríklad pri zrýchľovaní odtoku vody,“ uviedol Steiner.

Čo sa týka horúčav, najexponovanejšie je podľa neho centrum mesta, časť okolo Technickej univerzity v Košiciach, ale aj mestská časť (MČ) Košice-Juh. Medzi navrhovanými opatreniami sú napríklad tienenie, aplikovanie zelených striech či vertikálnych stien, zvýšený počet pitných fontán, využívanie odrazových farieb a iné. „Je to séria opatrení, ktoré sú pre MČ finančne dostupné a dajú sa realizovať. S každou MČ sme hovorili osobitne. Povedali nám, čo idú robiť, čo by chceli. Každá MČ má na tom svoj podiel, dávala svoje nápady,“ doplnil Steiner.

Úlohou mesta je podľa jeho slov následne zabezpečiť odbornú kapacitu na úrovni samosprávy, ktorá sa bude danou oblasťou zaoberať. Primátor pripomenul, že mesto už vytvorilo napríklad Referát dátovej politiky a analýz.

Uvedený dokument má byť zverejnený aj na webovej stránke KRI.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2017
Výmena skúseností európskych miest v adaptácii na zmenu klímy
V rámci iniciatívy Mayors Adapt dostalo 10 európskych miest možnosť vymeniť si svoje skúsenosti s adaptáciou na zmenu klímy formou programu City Twinning. Bratislava je medzi nimi a budúci týždeň privíta odborníkov z nemeckých Brém a holandského Arnhemu.
viac
10.08.2021
Správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení
Zverejnená správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení, ktoré zmierna dôsledky klimatickej zmeny. Slovenský envirorezort v tejto súvislosti pripravuje Akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy (NAP).
viac
02.03.2022
Na Liptove pripravujú strategický plán čerpania eurofondov na najbližšie roky
Región Liptov pripravuje stratégiu čerpania eurofondov na najbližších sedem rokov. Projektový tím spolu s 18 samosprávami a odbornými partnermi vypracuje do konca júla dokument Liptov 2030, ktorý určí, aké výzvy a problémy bude potrebné riešiť.
viac
16.09.2022
Akčný plán k Adaptačnému plánu na zmenu klímy je v príprave
Akčný plán k Adaptačnému plánu mesta Košice na zmenu klímy na roky 2022 - 2030 je v príprave. Uviedol to hovorca magistrátu Dušan Tokarčík s tým, že k prioritným opatreniam patrí zvyšovanie podielu zelených plôch a zadržiavanie vody v meste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %