Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
01.10.2021 12:10

Košice majú licenciu na odchyt túlavých zvierat, MsP doposiaľ odchytila 47 psov


Ilustračná snímka, zdroj: Košice Dnes


Mesto Košice minulý mesiac dostalo od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR povolenie na zabezpečovanie odchytu túlavých zvierat. Na území mesta sa o túto činnosť starajú vyškolení príslušníci mestskej polície (MsP).


 Od augusta odovzdali do karanténnej stanice v útulku - občianskemu združeniu (OZ) Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov (ÚVP) spolu 47 nájdených a odchytených psov. Informuje o tom magistrát na svojej webovej stránke, kde tiež zverejňuje informácie o nájdených zvieratách.       

Uvedené OZ pri Haniske na základe zmluvy s mestom prevádzkuje karanténnu stanicu pre túlavé psy, jej pracovníci sa im snažia nájsť nových majiteľov. Podľa zákona o veterinárnej starostlivosti môžu samosprávy prevádzkovať karanténnu stanicu vo vlastnej réžii alebo si tieto služby objednať. Mesto Košice si ich od júna za paušálny poplatok 12.000 eur mesačne objednáva od ÚVP, ktorá popri svojom útulku pri Haniske začala v apríli tohto roka na prenajatom mestskom pozemku prevádzkovať aj karanténnu stanicu.       

V rozpočte mesta na tento rok je vyčlenených 65.000 eur na útulky pre opustené zvieratá. Mesto zároveň z rozpočtu na rok 2021 financuje starostlivosť o túlavé zvieratá a ďalšie výdavky súvisiace s karanténnou službou sumou 185.000 eur.       

ÚVP boli na základe zmluvy o spolupráci pri prevádzke útulku za obdobie medzi januárom až májom tohto roka poskytnuté finančné prostriedky vo výške 22.100 eur. Na území mesta pôsobia aj OZ, ktorých cieľom je poskytovať ochranu túlavým, nechceným a opusteným zvieratám. Na základe ich predložených žiadostí mestskí poslanci na svojom štvrtkovom rokovaní poskytli dotáciu vo výške 22.100 eur pre OZ Srdce pre mačky, 4550 eur pre OZ Psy ulice a 16.250 eur pre Malú farmu Košice. „Dotácie majú byť použité na prevádzku týchto zariadení s dôrazom na komplexnú starostlivosť o zvieratká, ich veterinárne ošetrenie a zabezpečenie procesov, vďaka ktorým si budú môcť nájsť svoj nový domov a láskavých majiteľov,“ uvádza magistrát.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2016
Vianoce budú mať aj opustené psíky v popradskom útulku
Mesto Poprad pripravilo pre verejnosť aj v tomto roku tradičnú akciu venovanú podpore Mestského útulku pre túlavé a odchytené psy v Poprade.
viac
06.03.2021
V popradskom útulku je 21 psov, niektoré čakajú na majiteľa aj 5 rokov
V mestskom útulku v Poprade je momentálne 21 psov, jeho celková kapacita je 27 miest. Uviedol to pre TASR vedúci útulku Peter Greňa s tým, že ľudia uprednostňujú väčšinou menších psov vhodných do bytov, takže vzrastovo väčší a starší majú problém nájsť si nového majiteľa.
viac
06.04.2021
Zatvorená zoo trpí výpadkom príjmov, mesto jej poslalo 30 000 eur
Na zabezpečenie prevádzky košickej zoologickej záhrady, ktorá pre pandémiu ochorenia COVID-19 ostáva naďalej zatvorená, poslalo mesto tento týždeň dodatočných 30 000 eur.
viac
21.06.2022
Zvieracie útulky dostanú na svoju činnosť 70 000 eur
Dokopy 70 000 eur si prerozdelia tri občianske združenia, ktoré sa v Košiciach venujú túlavým, nechceným a opusteným zvieratám. Dotácie na základe ich žiadostí odobrilo mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom júnovom rokovaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %