Envi-pak

Košice spúšťajú od januára zber kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu

Košice spúšťajú od januára zber kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu Košice spúšťajú od januára zber kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu

Každej domácnosti žijúcej v rodinnom dome bude podľa firmy v priebehu januára až k dverám nehnuteľností bezplatne doručená vlastná zberná nádoba. Pôjde o 30-litrové hnedé vedro označené nápisom kuchynský BIO odpad. Spolu s touto nádobou doručia 25 vriec, ktoré majú byť vložené do nádoby, aby ju chránili pred znečistením.

"Obyvatelia budú bioodpad z kuchyne vkladať do nádoby voľne, bez použitia ďalších vrecúšok. Spoločnosť Kosit zabezpečí odvoz vyzbieraného bioodpadu raz týždenne. Pri každom zbere bude odpad vo vreci odvezený a domácnosti bude vrátená prázdna nádoba na ďalšie použitie," uviedol generálny riaditeľ podniku Marián Christenko.

Do každého stanovišťa kontajnerov pri bytových domoch v Košiciach pribudne nová zberná nádoba hnedej farby s objemom 240 litrov označená nápisom kuchynský BIO odpad. Nádoba bude opatrená vrecom, ktoré ju má chrániť pred znečistením. Hnedé nádoby bude zberová spoločnosť pristavovať postupne v prvej polovici januára. Obyvatelia budú do nich voľne vhadzovať odpad z kuchyne. Používanie vrecúšok, a to ani kompostovateľných, nebude povolené. Podnik zabezpečí vyprázdnenie spoločných hnedých nádob dvakrát týždenne.

"Materiál zo zberu kuchynského odpadu z domácností obyvateľov Košíc bude energeticky a materiálovo zhodnotený v bioplynovej stanici. Bioplynová stanica spoločnosti Eko-Salmo Plus pri obci Kokšov-Bakša je vybudovaná na účely zberu a zhodnocovania biologicky rozložiteľných odpadov cestou výroby a využitia bioplynu na výrobu elektrickej energie. Biologicky rozložiteľný odpad predstavuje hodnotný zdroj na výrobu alternatívnej energie a organického hnojiva," doplnil Christenko.

Pri nastavovaní plošného systému zberu kuchynského bioodpadu vychádza mesto zo skúseností z pilotnej lokality Nová Terasa. Projekt spustili už 1. júla 2021, do zberu je tam zapojených celkovo takmer 650 domácností. Zber prebieha raz týždenne a hmotnosť odpadu z jedného zberu predstavuje v priemere 700 kilogramov.

Pre komunikáciu s obyvateľmi je na webovom sídle spoločnosti Kosit vytvorená samostatná stránka, kde je opísaný systém fungovania zberu. Na sociálnej sieti existuje od spustenia pilotného projektu skupina Triedim BIO v kuchyni, ktorá bude po celoplošnom zavedení zberu využívaná na šírenie informácií k tejto téme. Košičania, ktorí nie sú aktívnymi užívateľmi sociálnych sietí, môžu posielať otázky na adresu triedim.BIO@kosit.sk alebo konzultovať telefonicky na bezplatnej linke 0800-156-748.