Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
03.11.2017 10:04

Košice získali miesto v Sieti kreatívnych miest UNESCO


Centrum Košíc. Snímka zdroj: (shutterstock.com).


Košice sa stali ako prvé mesto na Slovensku súčasťou prestížneho klubu - Siete kreatívnych miest UNESCO. Stali sa jedným zo 64 miest v 44 krajinách celého sveta s novým statusom kreatívneho mesta a jediné v tomto roku z východnej Európy so zameraním na mediálne umenie.


„Členstvo v sieti UNESCO Creative Cities Network je obrovskou príležitosťou pre naše mesto pokračovať v rozvoji, ktorý naštartoval titul Európske hlavné mesto kultúry 2013. Ten umožnil Košiciam predstaviť a ďalej rozvíjať kultúrne dianie v európskom kontexte. Priniesol investície do infraštruktúry pre kultúru, preveril životaschopnosť umeleckých iniciatív, umožnil mestu získať medzinárodné kontakty, a čo je najdôležitejšie, mnohí Košičania začali vnímať kreativitu ako významný katalyzátor ďalšieho rozvoja mesta. Členstvo Košíc v sieti kreatívnych miest UNESCO môže tento dynamický vývoj významne urýchliť," hovorí primátor mesta Košice Richard Raši.

Prihlášku mesta Košice do UNESCO Creative Cities Network pripravila a do kandidatúry úspešne zapojila ďalšie subjekty v Košiciach a regióne nezisková organizácia Creative Industry Košice. Jej riaditeľ Michal Hladký dodáva, že „Košice aj ziskom prestížneho titulu potvrdili, že sa profilujú ako mesto, v ktorom majú informačné technológie a kreatívny priemysel silné zastúpenie. Práve oblasť mediálneho umenia prináša prepojenie tvorivosti a umenia s novými technológiami a IT. Košiciam a regiónu to dáva veľkú príležitosť cielene sa týmto oblastiam venovať a využiť ich synergiu pre rast a konkurenčnú výhodu mesta."

UNESCO Creative Cities Network bola založená v roku 2004 s cieľom združovať mestá, ktoré identifikovali kreativitu ako významný faktor pre trvalo udržateľný rozvoj. Vytvára podmienky pre medzinárodnú spoluprácu v oblasti kreatívneho priemyslu a zvyšuje sociálny a ekonomický potenciál členských miest. Do dnešného dňa mala 116 členov z celého sveta. Každé kreatívne mesto sa orientuje na jedno zo siedmich odvetví: hudbu, literatúru, film, ľudové umenie a remeslá, design, mediálne umenie a gastronómiu.

UNESCO má morálnu autoritu, intelektuálny potenciál a dobré meno, na ktorom si zakladá, preto je titul UNESCO zárukou kvality a istou prestížou. Členstvo v UNESCO Creative Cities Network nie je časovo obmedzené. Mestu umožní získať relevantné informácie, kontakty na odborníkov a samosprávy, zapájať sa do výmeny umelcov a expertov. Členovia siete kreatívnych miest by mali nielen získavať, ale mali by prispievať aj vlastným vkladom, čo ich núti k aktivite v rámci siete. Kreatívne mestá majú skúsenosť s tým, že podpora kultúry pomáha aj rozvoju v oblasti podnikania.

Autor: (Linda ŠNAJDÁROVÁ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2017
Novelou volebného zákona podľa R. Rašiho ušetrí štát státisíce eur
Podľa primátora mesta Košice Richarda Rašiho novelou zákona o podmienkach výkonu volebného práva štát ušetrí státisíce eur a voliči nebudú musieť ísť voliť v priebehu jedného roka trikrát. Informovala o tom hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.
viac
07.12.2017
Horehronský viachlasný spev zapísali do svetového zoznamu UNESCO
Horehronský viachlasný spev bol zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Dnes (7. 6.) o tom rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO na juhokórejskom ostrove Jeju na svojom 12. zasadnutí.
viac
10.09.2018
SOŠ technická v Košiciach bude mať aj žiakov s mentálnym postihnutím
Stredná odborná škola (SOŠ) technická v Košiciach ako prvá stredná škola na Slovensku prijme žiakov s ľahkým stupňom mentálneho postihnutia.
viac
20.01.2023
INEKO zverejnilo rebríček najlepších základných a stredných škôl
Najlepšou základnou školou na Slovensku je cirkevná Základná škola (ZŠ) sv. Cyrila a Metoda v mestskej časti Košice - Západ.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %