Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.06.2021 03:15

Košická zoo ako prvá na Slovensku odchovala mláďatá výra západosibírskeho


Na snímke mláďatá výra západosibírskeho. Košice, 8. júna 2021. Snímka zdroj: (tasr).


V košickej zoologickej záhrade sa vyliahli tri výry západosibírske, ktoré na Slovensku dosiaľ neodchovala žiadna zoo. Unikátne prírastky sa prihlásili na svet pred pár týždňami. Informovala o tom vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu košickej zoo Eva Malešová.


Výr západosibírsky (Bubo bubo sibiricus) je poddruhom výra skalného a je známy najsevernejším areálom výskytu zo všetkých sov. Prirodzene sa vyskytuje od Uralu až po Altaj. Košická zoo ho začala chovať koncom minulého roka, keď v kolekcii vtákov pribudol pár, a to deväťročná samica a o rok starší samec. Soví pár sa veľmi rýchlo aklimatizoval, keďže už v tejto sezóne úspešne zahniezdil.

O chovateľskom úspechu svedčí skutočnosť, že za posledný rok sa vyliahlo dovedna len osem mláďat výra západosibírskeho v piatich zoologických záhradách na svete. „Tieto sovy si nestavajú žiadne zložité hniezda. Uspokoja sa s priehlbinou v skalách alebo aj s krytými nedostupnými miestami. Ide o skôr klasický priebeh inkubácie, keď samica zahrieva vajcia a samec sa o ňu všestranne stará. Stráži hniezdo a nosí jej potravu. Inkubácia môže trvať aj vyše mesiaca,“ vysvetlil zoológ Patrik Pastorek.

Výr západosibírsky sa živí cicavcami, ale aj vtákmi strednej veľkosti. Ide o jednu z najväčších sov na svete. V porovnaní s výrom skalným má omnoho svetlejšie sfarbenie.

Zoo Košice chová v súčasnosti šesť druhov sov, pričom všetky patria k ohrozeným. Tak ako ostatné zvieratá v zoo, aj sovy musia dostať nezameniteľné označenie. Predovšetkým u cicavcov ide o tzv. čipovanie, u vtákov o krúžkovanie. V utorok v košickej zoo označili aj najmladšie prírastky výrov západosibírskych. Každý krúžok okrem označenia krajiny obsahuje aj jedinečný číselný kód.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.07.2020
Počet kamzíkov v Tatrách oproti vlaňajšku stúpol, narátali 972 jedincov
Výsledky jarnej kamzičej inventúry sú už známe. Na slovenskej a poľskej strane Tatier zapísali do sčítacích hárkov dokopy 972 kamzíkov. Oproti minulému roku je to nárast o 22 jedincov. Informovala o tom hovorkyňa Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) Martina Petránová.
viac
29.12.2020
J. Hlinka: Čerpáme skúsenosti iných samospráv z EÚ
Jeden z najväčších míľnikov pre samosprávu na Slovensku bolo prijatie ustanovení Európskej charty miestnej samosprávy, hovorí jeden z najdlhšie slúžiacich starostov na Slovensku, Jaroslav Hlinka.
viac
05.05.2021
Netradičné oslavy Dňa Európy na Slovensku sa blížia
Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku aj tento rok pripravuje v spolupráci so svojimi partnermi oslavy Dňa Európy. Budú prebiehať od 6. mája a obsiahnu množstvo prevažne online podujatí a aktivít. Všetko za dodržania prísnych opatrení na spomalenie šírenia koronavírusu.
viac
13.08.2021
Ornitológovia našli 40 hniezdnych lokalít orla kráľovského
Ornitológovia spolu s ochranármi skontrolovali tento rok 40 hniezdnych lokalít orla kráľovského na západe Slovenska. Ide o najvyšší počet za desaťročia monitoringu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %