Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
17.06.2021 01:30

Košická župa pripravuje Zelený katalóg


Dažďová záhrada - ilustračná snímka.


Opatrenia na zlepšenie životného prostredia poskytne Zelený katalóg, ktorý pripravuje Košický samosprávny kraj (KSK) v rámci Programu obnovy krajiny. Ide o prvý materiál tohto druhu v kraji, ktorý obsahuje postup od plánovania až po realizáciu zelených projektov. Informoval o tom v stredu Úrad KSK.


Dokument bude obsahovať návod, ako v areáloch krajských stredných škôl, zariadení sociálnych služieb či vo vonkajších priestoroch kultúrnych zariadení realizovať zelené opatrenia. Nápadmi sa budú môcť inšpirovať aj ďalšie subjekty.

V Zelenom katalógu budú konkrétne opatrenia na zlepšenie životného prostredia, ako napríklad výsadba stromoradí, zadržiavanie zrážkovej vody, ale aj budovanie záhrad či zelených striech. „Okrem iného bude obsahovať popis aktuálnych klimatických rizík aj opatrenia potrebné na zmierňovanie negatívneho dôsledku meniacej sa klímy v Košickom kraji,“ priblížil predseda KSK Rastislav Trnka.

Program obnovy krajiny realizuje KSK od roku 2018. „Za posledné dva roky pribudlo v našom kraji 17 nových dažďových záhrad a ďalšie desiatky iných vodozádržných opatrení, v tomto roku máme na pláne výstavbu ďalších 13 záhrad na zadržiavanie vody. Zriadili sme Vodné rady, ktoré pomáhajú realizovať opatrenia na zlepšenie klímy aj v obciach a mestách,“ doplnil Trnka.

Zelený katalóg pripravuje kraj v spolupráci Agentúrou na podporu regionálneho rozvoja. V spolupráci s Dobrovoľníckym centrom Košického kraja pribudnú v najbližších týždňoch v kraji aj nové dažďové záhrady.

„Dobrovoľníci aktuálne upravujú záplavový svah v Nižnej Hutke, dažďová záhrada pribudne v areáloch Gymnázia Pavla Horova a Strednej zdravotníckej školy v Michalovciach a počas letných prázdnin sa začnú práce pri Obchodnej akadémii Polárna v Košiciach. Dažďová záhrada vznikla pred pár týždňami aj na Aténskej ulici v Košiciach, kde vďaka úprave chodníka steká dažďová voda priamo do záhrady,“ informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.12.2020
Grantový program prerozdelí vyše 100 000 eur na digitálne projekty
Prostredníctvom grantového programu e-Školy bude prerozdelených vyše 100 000 eur na projekty zamerané na podporu digitálnej gramotnosti, bezpečnosti a zodpovedného správania sa v online priestore. Informovala o tom senior špecialistka korporátnej komunikácie Orange Slovensko Zuzana Lampartová.
viac
27.04.2021
KSK chce realizovať projekt na obnovu biodiverzity v lesoch na Gemeri a Spiši
Zámer spolufinancovať projekt na Ochranu a obnovu biodiverzity v lesných ekosystémoch schválili krajskí poslanci na rokovaní 26. apríla.
viac
09.06.2021
Bardejov zrealizuje vodozádržné opatrenia v hodnote takmer 400 000 eur
So stavom lokalít, v ktorých budú realizované vodozádržné opatrenia, sa v utorok v rámci kontrolného dňa oboznámilo vedenie mesta Bardejov.
viac
07.01.2022
Vďaka krajským dobrovoľníkom sa do prírody vrátilo 5 miliónov litrov vody
Košický samosprávny kraj sa dlhodobo a systematicky venuje opatreniam na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy na území kraja. V roku 2021 vzniklo v kraji viac ako 50 vodozádržných opatrení, čo znamená, že voda neodtiekla bez úžitku do kanála.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %