Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
13.06.2022 08:25

Kostol svätého Petra z Alkantary sprístupnia verejnosti


Kostol svätého Petra z Alkantary.


Zoznam sakrálnych pamiatok, ktoré môže verejnosť spoznať v rámci turistických prehliadok v Liptovskom Mikuláši, rozšíri kostol svätého Petra z Alkantary. Najväčší gotický kostol na Liptove sa nachádza v časti Okoličné a je po rozsiahlej rekonštrukcii.


Spolu s ním je možné navštíviť aj Múzeum Ladislava Mattyasovszkého, ktoré sa nachádza v bezprostrednej blízkosti. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

"Kostol sv. Petra z Alkantary desaťročia ukrýval maľby z 15. storočia či františkánsku kryptu z 18. storočia. Objavili ich postupne v rámci archeologických výskumov, ktoré v kostole realizovali počas 13-ročnej rekonštrukcie. Neskorogotické fresky v hviezdicovej stropnej klenbe boli prekryté vrstvou omietky pri opravách kostola v minulom storočí," priblížila hovorkyňa s tým, že obrazce svätcov vznikli podľa odborníkov koncom 15. storočia, keď postavili aj kostol. Objavili ich v roku 2018. Dva roky predtým odhalili aj františkánsku kryptu. Podľa správcu farnosti v Okoličnom Jozefa Tomagu je kostol v súčasnosti zreštaurovaný do pôvodnej stredovekej podoby.

Františkánsky kláštor v Okoličnom je domovom múzea pomenovaného po biskupovi Ladislavovi Mattyasovszkom. Pri návšteve kostola môžu záujemcovia spoznať aj expozíciu zameranú na sakrálne umenie. "Možno tu nájsť plastiky od Majstra Pavla z Levoče či liturgické predmety z obdobia baroka," uviedla hovorkyňa. Prostredníctvom informačných panelov sa návštevník dozvie aj o dejinách kostola či osobnosti biskupa Mattyasovszkého.

Všetky chrámy sprístupnené na turistické prehliadky - kostol svätého Petra z Alkantary, kostol svätého Mikuláša, evanjelický kostol na Tranovského ulici či synagógu, spozná verejnosť prostredníctvom audiosprievodcu v slovenskom, anglickom a poľskom jazyku. Spustia si ho priamo z mestskej webovej stránky cez QR kód. "Komu by táto forma nevyhovovala, rovnaké informácie nájde na prezentačných stojanoch umiestnených v chrámoch spoločne s rôznymi zaujímavosťami, fotografiami a popisom," doplnila riaditeľka informačného centra v Liptovskom Mikuláši Jana Piatková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2016
Stovky motorkárov z celého sveta zavítajú do Liptovského Mikuláša
Liptovský Mikuláš sa v týchto dňoch stáva dejiskom svetového stretnutia mototuristov. Akcia s názvom FIM Rally 2016 sa na Slovensku uskutoční po prvý raz. Hlavnému programu budú venované dni od 29. júna do 1. júla v Liptovskom Mikuláši.
viac
23.11.2016
Liptovský Mikuláš získal peniaze na zber biologického odpadu
Mikulášska radnica knihuje ďalší úspech pri získavaní externých zdrojov. „Na projekt zber a zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu pre kompostáreň v Okoličnom sme získali nenávratné finančné prostriedky vo výške 718-tisíc eur,“ uviedol primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.
viac
20.04.2017
Miestne dane a poplatky môžu v Liptovskom Mikuláši platiť už aj cez mobil
Obyvatelia Liptovského Mikuláša môžu v tomto roku po prvý raz zaplatiť miestne dane a poplatky aj cez mobilný telefón. Nový spôsob platby prostredníctvom mobilnej aplikácie má ľudí odbremeniť od státia v radoch pri pokladni.
viac
22.08.2018
Nová prekládková stanica odpadu v Okoličnom
Na zbernom dvore v mestskej časti Liptovského Mikuláša Okoličné vybudovali počas niekoľkých mesiacov prekládkovú stanicu odpadu, ktorá je jednou z najmodernejších na Slovensku. Jej prevádzku spustia dnes - 22. augusta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %