Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.03.2023 04:30

Kozelník: Prepriahacia stanica chátra, pamiatkari chcú kontaktovať majiteľa


Prepriahacia poštová stanica v obci Kozelník v okrese Banská Štiavnica


Na historických objektoch národnej kultúrnej pamiatky, prepriahacej poštovej stanice v obci Kozelník v okrese Banská Štiavnica sa stále viac podpisuje chátranie.


Návštevník obce to vidí najmä na priečeliach budov, ktoré sú v tesnej blízkosti cesty do Banskej Štiavnice, a z ktorých najmä v zimnom období opadávajú kusy omietok a muriva.         

"Cesta je v zime posýpaná soľou a to devastáciu omietok a múrov iba zväčšuje," povedala TASR starostka Soňa Pallayová. Na jednom z objektov v havarijnom stave naposledy pred asi desiatimi rokmi vymenili strešnú krytinu.         

Vtedajšia majiteľka, žijúca v súčasnosti v Austrálii, dala objekty do správy obci, ktorá na to potom získala aj grant z ministerstva kultúry. So stanicou sa ale ani potom nič nové nedialo, vo výpise z katastra je však od decembra 2020 vedený ako nový vlastník slovenský občan z Veľkého Šariša.         

Ako pre TASR uviedla vedúca pracoviska Pamiatkového úradu v Banskej Štiavnici Viera Göndöčová, úrad chce v najbližšom možnom čase zvolať stretnutie s majiteľom, zistiť jeho zámery a upozorniť ho na stav pamiatky.         

Vzácny objekt slúžil v 18. storočí, v čase rozmachu okolitých banských miest, na prepriahanie koní poštových vozov i ako prícestný hostinec.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.06.2016
Turistov chcú do obnovených drevených chrámov prilákať aj výstavou ikon
Návštevníkov chcú do obnovených chrámov v Šmigovci a Hrabovej Roztoke v Sninskom okrese prilákať výstavou Ikony Zemplína.
viac
17.10.2016
Samospráva zamýšľa revitalizovať podhradie Fiľakovského hradu
Vďaka plánovanej revitalizácii podhradia Fiľakovského hradu by mala byť táto národná kultúrna pamiatka prístupnejšia pre turistov a zároveň dôjde aj ku skrášleniu centra Fiľakova v Lučeneckom okrese.
viac
16.05.2017
Dobrovoľníci otvoria brány prvého slovenského sirotinca
Dobrovoľníci otvoria brány prvého slovenského sirotinca a pre verejnosť usporiadajú piaty Deň modranského sirotinca už 20. mája 2017. Modranský sirotinec je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.
viac
13.11.2021
Nabíjacia stanica pri pošte vo Svidníku a kompletne zrekonštruované parkovisko
Parkovisko v centre mesta Svidník si už neodkladne vyžadovalo rekonštrukciu. Areál pošty bol v zlom stave roky, samotná pošta je v centre Svidníka od roku 1977.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %