Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
07.05.2022 10:55

Kraj podporí zip-line aj vodácky kemp v okrese Žiar nad Hronom


Prichádzame s ďalším novým, rozvojovým impulzom,“ povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter.


Poslanci Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja odsúhlasili aj podporu pre dva projekty, ktoré prispejú k rozvoju cestovného ruchu v okrese Žiar nad Hronom. Po 150-tisíc eur prispeje župa na vybudovanie zip-line na Skalke v Kremnici a výstavbu ekokempu v Šášovskom Podhradí.


Cestovný ruch v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) dostane nový impulz. Poslanci krajského zastupiteľstva dnes súhlasili s použitím celkovo 300-tisíc eur pre dva projekty, na ktorých bude župa spolupracovať s Mestom Kremnica a Mestom Žiar nad Hronom.

„Sú to vynikajúce správy pre cestovný ruch v kraji, a tým aj pre miestnych podnikateľov, pre vytváranie nových pracovných miest, pre lokálnu ekonomiku a našich obyvateľov. Tieto projekty vhodne doplnia súčasné aktivity župy v tejto lokalite - podpora cestovného ruchu v našom kraji je systémová a po dvoch rokoch opatrení, ktoré boli pre podnikateľov v tomto segmente nesmierne ťažké, tak ako kraj prichádzame s ďalším novým, rozvojovým impulzom,“ povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

 Zip-line zatraktívni leto na Skalke

Lanová dráha (zip-line), by mala byť dlhá viac ako kilometer a viesť z Kremnickej skaly, cez celé údolie, až po ferratu na Skalke. Lokalita Skalka je medzi turistami známa a vyhľadávaná – počas vlaňajšej zimnej sezóny ju navštívilo viac ako 150-tisíc návštevníkov, počas letnej sezóny bola návštevnosť viac ako 50-tisíc ľudí.

„Po úspešnom ukončení zimnej sezóny v stredisku Skalka pracujeme na ďalšom rozvoji. Vďaka úspešnej spolupráci s BBSK a OOCR Stredné Slovensko môžeme opäť pokračovať ďalej – projekt zip-line je finančne, administratívne, technicky aj realizačne náročný. Verím, že vďaka poskytnutej finančnej podpore sa nám podarí k realizácii pristúpiť čo najskôr,“ povedal primátor Kremnice Alexander Ferenčík.

„Táto adrenalínová atrakcia má potenciál počet návštevníkov v letnej sezóne ešte zvýšiť, naviac, výborne zapadne do konceptu projektov, ktoré už župa na Skalke podporila. V roku 2019 sme prispeli 10-tisíc eur na vybudovanie najdlhšieho visutého mosta v strednej Európe, ktorý je súčasťou ferratového areálu, a počet návštevníkov sa po tejto investícii zdvojnásobil. Rovnakou sumou sme v roku 2020 podporili vybudovanie climbing park areálu, s obtiažnosťou a atrakciami vhodnými pre všetky vekové kategórie,“ doplnil Ondrej Lunter.

Ďalšie prostriedky z rozpočtu kraja išli v zimnej sezóne na skibus Kremnica – Skalka, na údržbu bežkárskych trás a v letnej sezóne turistických trás, či na unikátne historické zážitkové vlaky – Banícky expres medzi Kremnicou a Banskou Štiavnicou či Expres 34 tunelov z Banskej Bystrice do Kremnice a späť.

Pohľad na hrady z vody

Druhý projekt, vodácky ekokemp v Šášovskom Podhradí s kotviskom na brehu Hrona, otvorí hrady Pohronskej hradnej cesty ďalšej skupine návštevníkov.

Ambíciou Mesta Žiar nad Hronom je s podporou BBSK vybudovanie ekologicky zameraného kempingu s lodenicou, glampingom, miestom pre stany a karavany, detským ihriskom a hygienickou infraštruktúrou pod zrúcaninou hradu Šášov.

„Hrad Šášov a podhradie sú vyhľadávanou turistickou atrakciou. Vybudovaním takéhoto ekokempu chceme prispieť k tomu, aby sem ľudia neprišli len kvôli nim, ale aby tu pobudli pár dní a spoznali okolie, ktoré je tiež turisticky zaujímavé. Samotné kempovanie je čoraz populárnejšie, najmä medzi zahraničnými návštevníkmi, a o takýchto sa chceme uchádzať. Som veľmi rád, že aj kraj v rámci podpory cestovného ruchu vyčlenil prostriedky na podporu tohto zámeru,“ povedal Peter Antal, primátor Žiaru nad Hronom.

Rovnako ako v prípade Skalky, ani podpora Banskobystrického samosprávneho kraja pre tento projekt nie je náhodná - Hrad Šášov je súčasť šestnástich hradov Pohronskej hradnej cesty v rámci produktovej línie „Tajomné hrady“, do ktorej rozvoja v rokoch 2018 – 2021 investovala župa cez svoje rozvojové zámery už 150-tisíc eur.

Autor: (ts-BBSK, Lenka Štepáneková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.09.2016
V lese nad Šášovským Podhradím našli muníciu z II. svetovej vojny
V lesnom poraste nad Šášovským Podhradím pri Žiari nad Hronom našli v piatok (23. 9.) viac kusov munície pravdepodobne z obdobia II. svetovej vojny.
viac
06.05.2022
Poslanci schválili 300 000 eur na lanovú dráhu a ekokemp v žiarskom regióne
Po 150 000 eur prispeje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) na dva projekty - vybudovanie zip-line na Skalke v Kremnici a výstavbu vodáckeho ekokempu v Šášovskom Podhradí v okrese Žiar nad Hronom.
viac
11.05.2022
Ekokemp pod hradom Šášov budú tvoriť recyklované lodné kontajnery
Vodácky ekokemp s lodenicou, ktorý má vzniknúť v Žiari nad Hronom priamo pri rieke Hron pod zrúcaninou hradu Šášov, budú tvoriť recyklované lodné kontajnery.
viac
25.11.2023
BBSK: Krajskí poslanci vyjadrili podporu zachovať žiarsku pôrodnicu
Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja vyjadrilo podporu zachovať žiarsku pôrodnicu, ktorá má pre nedostatok personálu pozastaviť svoju prevádzku na tri mesiace. Na rokovaní zastupiteľstva vo štvrtok schválili krajskí poslanci podporné uznesenie, v ktorom nesúhlasia s takýmto krokom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %