Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
12.09.2022 01:30

Kraj pripravil štvrtý ročník participatívneho rozpočtu


Banner.


Štvrtý ročník participatívneho rozpočtu, ktorého zmyslom je finančne podporiť občianske a komunitné projekty vo všetkých okresoch kraja, spustil Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.


Občianske združenia a fyzické osoby môžu svoje nápady prihlásiť do 31. októbra. "O rozdelení štvrť milióna eur medzi kreatívne a verejnoprospešné projekty budú môcť rozhodovať aj obyvatelia kraja. Miernymi zmenami prešli zásady a výzva participatívneho rozpočtu. Pripravili sme ich v spolupráci s aktivistkami, ktoré zvíťazili v Kiratone s nápadom na zlepšenie kvality projektov," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Počas septembra a októbra sa uskutoční 14 koordinačných stretnutí v mestách a obciach so záujemcami o finančný príspevok na realizáciu projektov. Prvým mestom je Skalica, kde sa stretnutie uskutoční v pondelok 12. septembra. Zoznam stretnutí, ako aj výzva spolu so zásadami sú zverejnené na webovej stránke www.tvorimekraj.sk. Záujemcovia tam nájdu dokumenty na prihlásenie projektov a aktuálne informácie o štvrtom ročníku rozpočtu.

"Projekty budú hodnotené v rámci verejných deliberatívnych fór, ktorých váha v rozhodovacom procese je 50 percent. O druhej polovici podpory nápadov rozhodnú obyvatelia kraja v elektronickom hlasovaní. To sa uskutoční na prelome decembra a januára. Víťazné projekty sa budú realizovať na budúci rok, pričom každý z nich podporíme sumou do výšky 5000 eur," uviedol koordinátor rozpočtu Jakub Sejna.

Za predchádzajúce tri ročníky bolo prerozdelených celkovo 750 000 eur a zrealizovalo sa 167 projektov. V hlasovaní verejnosti bolo odovzdaných celkovo 161.000 hlasov. V treťom ročníku participatívneho rozpočtu bolo podporených 54 projektov, ktorých realizácia aktuálne prebieha.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.02.2019
Participatívny rozpočet kraja ľudí zaujal, prišli s podnetnými projektmi
Sériu stretnutí s obyvateľmi jednotlivých regiónov Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) majú za sebou koordinátori prvého ročníka krajského participatívneho rozpočtu.
viac
16.03.2020
Stredoškoláci z Trnavského kraja majú vlastné participatívne rozpočty
Po podpore občianskych aktivít i dotáciách pre mestá a obce sa Trnavský samosprávny kraj (TTSK) rozhodol spustiť pilotný projekt participatívneho rozpočtu (PR) pre stredné školy.
viac
17.07.2020
Radnica stopla tohtoročný participatívny rozpočet
Mesto Trnava stoplo pre tento rok nové kolo participatívneho rozpočtu. Bude realizovať iba projekty, ktoré dostali zelenú vo vlaňajšom hlasovaní Trnavčanov. Pokračovať chce opäť v roku 2021. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
22.12.2021
Obyvatelia TTSK môžu hlasovať o projektoch participatívneho rozpočtu
Od 20. decembra do 9. januára 2022 je spustené on-line hlasovanie o podpore projektov v treťom ročníku participatívneho rozpočtu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %