Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.06.2020 10:50

Kraj zriadil fond prvej pomoci na podporu kultúry so sumou 165 000 eur


Na snímke zľava predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič, riaditeľka Divadla Jána Palárika Zuzana Hekel a riaditeľ Odboru kultúry a športu Úradu TTSK Peter Kadlic počas tlačovej konferencie na tému Prvá pomoc pre kultúru v Trnave. Snímka zdroj: (tasr).


Prvá pomoc pre kultúru v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) má podobu 165 000 eur. Takouto sumou kraj podporí nezávislú kultúru i organizácie vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Informoval o tom v pondelok predseda TTSK Jozef Viskupič.


Nezávislú kultúru koronakríza podľa Viskupiča zasiahla najviac. „Pripravili sme balík cielených opatrení, ktoré by mali pomôcť prekonať problémy ľuďom, ktorí sa kultúrou živia a teraz prechádzajú ťažkým obdobím,” uviedol Viskupič. V sume 165 000 eur je obsiahnutých 100 000 eur, čo bude dotácia pre udržateľnosť fungovania TTSK nezriaďovaných kultúrnych subjektov. Financie môžu použiť na hradenie personálnych nákladov, energií, prenájom priestorov a podobne. Uchádzať sa o ne bude možné v rámci výzvy, kritériom bude dlhodobý prínos pre kultúru v regióne.

Ďalších 40 000 eur pôjde do krajských galérií na akvizície diel súčasných slovenských výtvarných umelcov, za 10 000 eur nakúpia krajské knižnice knihy z produkcie malých nezávislých slovenských knižných vydavateľstiev. „A zostávajúcich 15 000 eur je určených pre Divadlo Jána Palárika (DJP) v Trnave, ktoré zinscenuje v sezóne 2020/2021 pôvodnú slovenskú divadelnú hru Daniela Majlinga o historických momentoch slávneho trnavského futbalu,” uviedol Viskupič.

Riaditeľka DJP Zuzana Hekel dodala, že sú pripravení pozvať na spoluprácu do tvorivého tímu šiestich umelcov v slobodnom povolaní. Okrem tejto sumy TTSK pripravuje podľa slov Viskupiča sériu dokumentov o trnavských krajských kultúrnych inštitúciách, sprievodcom bude hudobník a spisovateľ Branislav Jobus.

Predseda TTSK doplnil, že hoci sa kraju črtá výpadok daňových a vlastných príjmov, toto je čas, keď by mali najviac zabrať verejné rozpočty a neľahkú situáciu v kultúre sa aspoň takto pokúsili zvrátiť. Celkový výpadok vlastných príjmov krajských organizácií za mesiace marec až máj predstavuje 160 000 eur. „Fondom prvej pomoci chce TTSK podporiť nezriaďovanú kultúru v ťažkých časoch a zachovať rozmanitosť kultúrnej ponuky. V širšom kontexte má kultúra a umenie totiž priamy dosah na posilnenie sociálnej inklúzie, ako aj slobody, demokracie či občianskej spoločnosti,” uviedol Viskupič. Hekel ocenila, že TTSK ako jeden z mála subjektov z verejnej správy vníma kultúru ako samotný základ rozvoja spoločnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Ministerstvo kultúry SR podporí nezávislú kultúru
Ministerstvo kultúry SR poskytne mimoriadnu podporu pre nezávislú kultúru. Podpory sa dočkajú občianske združenia, neziskové organizácie, nadácie a SZČO pôsobiace v rôznych umeleckých žánroch v území, ku ktorým sa doposiaľ žiadna pomoc nedostala.
viac
10.09.2020
Trnavský kraj poskytne finančnú Prvú pomoc kultúre
Všetkých deväť žiadateľov podporí Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v rámci výzvy pre profesionálne subjekty nezriaďovanej kultúry Prvá pomoc kultúre.
viac
18.03.2021
Do Centrálneho krízového fondu TTSK prispievajú obce 0,5 eura na obyvateľa
Centrálny krízový fond (CKF), ktorý od roku 2009 pomáha v mestách a obciach Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) kompenzovať straty spôsobené živelnými pohromami, prispel vlani sumou 88 500 eur 24 miestnym samosprávam na refundáciu nákladov súvisiacich s pandémiou ochorenia COVID-19.
viac
01.06.2021
Na kultúrne projekty menšín rozdelil FPKNM v roku 2020 takmer 8 mil. eur
Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) v roku 2020 prerozdelil finančnú pomoc v celkovej výške 7 950 311 eur, podporu získalo 1509 projektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %