Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
22.01.2021 01:20

Krajania s trvalým pobytom v SR sa majú zapojiť do slovenského sčítania


Ilustračná snímka.


Slováci žijúci v zahraničí s trvalým pobytom na Slovensku sú povinní sa sčítať v rámci slovenského sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021.


Tí, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku, sa sčítajú v krajine, kde žijú. Zapojiť sa do sčítania vyzýva krajanov predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Milan Ján Pilip. „Tieto údaje nám pomôžu lepšie nastaviť politiku voči krajanom,” skonštatoval na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Všetci obyvatelia Slovenska majú povinnosť sčítať sa vyplnením elektronického formulára. „Pod pojmom obyvateľ sa v tomto prípade rozumie každý, kto má na Slovensku trvalý, prechodný, ale aj tolerovaný pobyt. Sčítať sa je povinný aj občan Európskej únie, ktorý má na území Slovenska obvyklý pobyt,” vysvetlila hovorkyňa pre SODB 2021 Jasmína Stauder. Sčítanie obyvateľov sa uskutoční od 15. februára do 31. marca 2021.

Pilip tiež informoval, že vo februári spúšťa ÚSŽZ informačnú kampaň v súvislosti s vydávaním osvedčenia Slováka žijúceho v zahraničí. Jeho držiteľ môže podľa Pilipa na Slovensku pracovať bez pracovného povolenia, študovať na vysokej škole a môže si tiež požiadať o občianstvo SR už po troch rokoch. Najviac záujemcov o osvedčenie je podľa neho z Ukrajiny a Srbska. Problém však nastáva s predložením písomného svedectva o národnom povedomí. „Toto zneužívajú niektorí špekulanti v zahraničí, ktorí majú organizácie, a dávajú si za to platiť rádovo stovky eur,” povedal šéf úradu s tým, že reálny správny poplatok za konanie je desať eur a ďalšie náklady sú spojené len s poštovným a prekladom dokumentov. Informačná kampaň má pomôcť žiadateľom spoznať ich práva.

Úrad chce tiež nadviazať kontakt s tzv. novou diaspórou, teda krajanmi, ktorí odišli do zahraničia len nedávno a chcú sa vrátiť na Slovensko alebo majú aspoň ochotu spolupracovať. V minulosti sa totiž úrad podľa Pilipa sústredil skôr na komunikáciu s tradičnými komunitami.

Na úrade chcú tiež zlepšiť dotačný systém, aby boli dotácie pre krajanov rýchlejšie vyplácané, pomôcť má tomu zmodernizovanie elektronického dotačného systému. Cieľom je tiež podporiť krajanskú infraštruktúru, teda nákup či rekonštrukciu nehnuteľností. ÚSŽZ zároveň vypracúva návrh koncepcie štátnej politiky voči Slovákom žijúcim v zahraničí na roky 2021 až 2025.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.04.2020
Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 - informačné videá pre obce
Štatistický úrad Slovenskej republiky (ďalej len „ŠÚ SR“) ako subjekt poverený vykonaním integrovaného sčítania obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 (ďalej len „SODB 2021“) plánuje v tomto roku v rámci prípravnej fázy projektu uskutočniť viaceré aktivity s cieľom informovať o SODB 2021 obce SR.
viac
29.01.2021
Asistované sčítanie obyvateľov, domov a bytov v roku 2021
Poslanci NR SR schválili 28. januára 2021 novelu zákona, ktorou sa mení a dopĺňa zákon č. 223/2019 Z. z. o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Predkladateľom zákona je Štatistický úrad SR.
viac
15.02.2021
Na Slovensku sa od pondelka začína sčítanie obyvateľov
Na Slovensku sa od pondelka začína sčítanie obyvateľov. Prvýkrát vo svojej histórii je založené na kombinácii už existujúcich údajov s údajmi od obyvateľov a je plne elektronické. Obyvateľ sa sčíta sám.
viac
04.03.2021
Mesto spustilo kampaň Hlásim sa k Nitre k sčítaniu obyvateľstva
Mesto Nitra spustilo od stredy masívnu kampaň k sčítaniu. Cieľom je, aby sa čo najviac ľudí z Nitry zapojilo do sčítania a za svoje mesto označili práve Nitru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %