Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
21.04.2018 11:51

Kraje odmietajú, aby o ich školách rozhodovalo ministerstvo


Jozef Viskupič, predseda združenia samosprávnych krajov SK8 a Trnavského samosprávneho kraja


Predseda združenia samosprávnych krajov SK8 a Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič rokoval vo štvrtok (19. 4.) s ministerkou školstva Martinou Lubyovou. Témou bolo posilnenie rozhodovania ministerských úradníkov v novom zákone o odbornom vzdelávaní, o ktorom aktuálne rokuje vláda.


"Zásadne odmietame, aby o potrebách krajov rozhodovali ministerskí úradníci od stola v Bratislave s konečnou platnosťou a bez možnosti odvolania. Pokiaľ ministerstvo chce posilniť svoje právomoci zasahovať do kompetencií samospráv, trvali sme a budeme trvať na tom, aby za takéto rozhodnutia prevzal zodpovednosť minister ako odvolací orgán," vysvetlil Viskupič. "Ako tému to určite budeme riešiť na úrovni SK8 a na pôde parlamentu. Budeme trvať na tom, aby v záujme čo najlepšieho zohľadnenia regionálnych potrieb mali kraje možnosť sa voči rozhodnutiu úradníkov odvolať," dodal.       

Viskupič uviedol, že podľa znenia navrhovanom ministerstvom majú  ministerskí úradníci získať právomoc zrušiť alebo zmeniť rozhodnutie samosprávneho kraja o stredných školách bez akéhokoľvek opravného prostriedku (možného odvolania). V praxi tak niekoľkomesačný proces posúdenia potrieb kraja a regionálneho trhu práce, v spolupráci so zriaďovateľmi a zamestnávateľmi, ohľadom počtu tried a teda aj študijných odborov, ktoré kraj v ďalšom školskom roku otvorí, bude môcť jedným podpisom zrušiť ministerský úradník od stola.       

Predseda SK8 na rokovaní otvoril problematiku normatívneho financovania, ku ktorému majú krajské samosprávy viaceré výhrady. Po dohode s ministerkou školstva budú predsedovia v rámci združenia SK8 o tejto problematike s ministerstvom ďalej rokovať.       

Pri normatívoch potrebujú samosprávne kraje podľa Viskupiča napríklad spresniť ekonomickú náročnosť jednotlivých odborov vzdelávania, zohľadniť v normatíve potreby na materiálno-technické vybavenie škôl či riešiť navýšenie normatívu pre gymnáziá a obchodné akadémie. Kraje sa tiež snažia zabezpečiť nekrátenie finančného normatívu pre stredné školy, ktorých žiaci vykonávajú odbornú prax v školských hospodárstvach či strediskách prevádzkovej praxe. Zmenou legislatívy je potrebné riešiť aj tabuľkové platy nepedagogických zamestnancov, pretože školy dorovnávajú platy z mimorozpočtových zdrojov, nemajú krytie v rozpočte.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.07.2018
Ministerstvá určili vyše 52 miliónov eur stovkám základných škôl
Spolu viac ako 52 miliónov eur poputuje stovkám základných škôl (ZŠ) na Slovensku. Peniaze sú určené na zlepšenie vybavenia jazykových a odborných učební, knižníc a na podporu čitateľskej, matematickej a prírodovednej gramotnosti.
viac
04.02.2019
Rezort školstva zvýšil počet prvákov v Prešovskom kraji
Rezort školstva určil definitívne počty žiakov prvých ročníkov pre všetky stredné školy v Prešovskom kraji na budúci školský rok.
viac
04.10.2019
M. Lubyová: Na Slovensku bude chýbať minimálne 1460 miest v materských školách
V školskom roku 2018/2019 materské školy navštevovalo 84 percent päťročných detí. Po analýze existujúcich kapacít a zohľadnení možnosti "migrácie škôlkarov" do najbližších obcí a využití prostriedkov z eurofondov bude na Slovensku v roku 2021 chýbať minimálne 1460 miest.
viac
05.12.2019
730 dní trnavskej župy
Za prvé dva roky sa trnavskej župe podarilo znížiť zadĺženie kraja o 9%, opraviť viac ako 40 km ciest, spustiť radikálnu obmenu zastaranej techniky na údržbu ciest, rozlietať Letisko Piešťany či prijať účinné opatrenia v oblasti sociálnych služieb, kultúry či školstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %