Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
13.01.2020 08:10

Krajská knižnica bude mať modernejšie priestory


Snímka zdroj: zilinak.sk


Priestory Krajskej knižnice v Žiline budú modernejšie. Rozsiahlu rekonštrukciu za takmer 400-tis. eur financuje Žilinský samosprávny kraj. Stavebné práce budú realizovať na prízemí knižnice, kde sa nachádza úsek beletrie.


"Našim cieľom je zlepšiť komfort návštevníkov knižnice, ako aj jej pracovníkov. Novinkou bude prepojenie knižnice s letnou čitárňou. Dôjde aj k zmene dispozičného riešenia prízemia, posunie sa hlavný vstup do budovy," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.       

Súčasťou prác bude výmena dlažby, okien, dverí či úprava zábradlia. Celkový vzhľad vstupných priestorov by podľa hovorkyne mal byť svetlejší a modernejší.       

Nejde však o prvú rekonštrukciu. "Už v roku 2018 sme opravili tretie nadzemné podlažie, kde sme vymenili elektroinštaláciu i svietidlá. Inštalovali sme nové zvukovoizolačné steny medzi priestormi určenými na realizáciu podujatí pre verejnosť, opravili sme garáž," dodala Jurinová.       

Modernizácia by mala trvať päť mesiacov, knižnica bude zatvorená len na nevyhnutný čas. "Zatvorili sme len v týždni od 7. do 13. januára, aby sme vyprázdnili priestor pre stavbárov a presunuli všetky knihy z prízemia na ich nové dočasné miesta. Zatvoríme aj na konci, keď knihy budeme sťahovať na ich pôvodné miesto," spresnila riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline Katarína Šušoliaková.

Do knižnice sa bude počas celého obdobia rekonštrukcie vchádzať z Literárneho parku, kde otvoria provizórny vchod. "Čitatelia sa schodišťom dostanú do archívu knižnice, kde bude dočasne umiestnený fond beletrie. Z archívu sa výťahom dostanú na prvé a druhé poschodie. Vzhľadom na to, že vstup do knižnice bude len cez núdzový vchod, ktorý nie je prispôsobený ľuďom so zdravotným postihnutím, knižnica bude zabezpečovať vo väčšom rozsahu donáškovú službu kníh a časopisov na adresu bydliska," priblížila hovorkyňa ŽSK.       

Podujatia pre verejnosť a školské kolektívy budú počas rekonštrukcie zväčša zrušené. "Avšak 'detskí knihovníci' so svojou ponukou aktivít budú intenzívnejšie navštevovať materské a základné školy i iné zariadenia," ubezpečila Remencová. Počas sobôt bude knižnica zatvorená. V tom čase by mali vykonávať práce spôsobujúce vyššiu hlučnosť a prašnosť.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.09.2018
Rodiny v župných knižniciach ušetria
Od 3. septembra sa už vo všetkých piatich knižniciach, ktorých zriaďovateľom je ŽSK, dajú vybaviť rodinné preukazy.
viac
09.12.2019
Veľká modernizácia stredných škôl v ŽSK
Žilinská župa rozbehla modernizáciu stredných škôl za viac ako 13 miliónov eur z eurofondov. Vynovia sa dielne, učebne praktického vyučovania, či laboratória.
viac
12.04.2022
Kraj začal s rekonštrukciou objektov pre krajskú knižnicu v Prešove
Prešovský samosprávny kraj začal s realizáciou takmer 5,8 miliónového projektu rekonštrukcie objektu Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove.
viac
15.08.2022
Strednú elektrotechnickú školu zmodernizujú za 2,8 milióna eur
Investíciu 2,8 milióna eur si vyžiada modernizácia Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Žiline. Po stavebných úpravách tam vznikne 16 nových odborných učební s technickým a hygienickým zázemím.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %