Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.11.2021 09:35

Krajská samospráva finančne pomôže obciam postihnutým povodňami


Snímka zdroj: (TSK).


Desiatim obciam v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) prispeje kraj finančne na odstránenie následkov povodní v máji, júli a v auguste tohto roka. Rozhodli o tom poslanci Zastupiteľstva TSK na pondelkovom zasadnutí.


Ako informoval poverený riaditeľ Úradu TSK Marek Briestenský, celkovo kraj vyčlenil na finančnú pomoc 30.000 eur. Požiadalo o ňu 16 obcí postihnutých povodňami, podmienky na pridelenie finančnej pomoci splnilo desať z nich.

„Kraj vyzval mestá a obce na doručenie podkladov o výške škôd na majetku obce a o vynaložených finančných prostriedkoch na povodňové záchranné práce. Desať obcí splnilo podmienku stanovenú TSK, aby v priebehu vyhlásenej mimoriadnej situácie zasadal a aktívne riadil záchranné práce krízový štáb obce. Na základe doručených podkladov kraj zosumarizoval výdavky na povodňové záchranné práce aj s odhadovanými a doteraz ešte nerealizovanými prácami. Tieto boli vyčíslené na viac ako 320 000 eur,“ uvádza sa v dôvodovej správe k návrhu.

Výšku finančnej pomoci stanovil kraj podľa celkovej výšky škody spôsobenej živelnými pohromami. Najväčšiu časť z finančného balíka – zhodne po 5400 eur, dostanú od TSK obce Uhrovec v okrese Bánovce nad Bebravou, Klátová Nová Ves v okrese Partizánske a Valaská Belá v okrese Prievidza. V nich spôsobili povodne najvyššie škody.

Po 4000 eur dostanú obce Mníchova Lehota v Trenčianskom a Domaniža v Považskobystrickom okrese. Finančný príspevok dostanú aj obce Dvorec a Šípkov v okrese Bánovce nad Bebravou, Košeca v Ilavskom, Ježkova Ves v Partizánskom a Veľká Čausa v Prievidzskom okrese.

„Finančné prostriedky budú poukázané obciam na základe uzatvorených zmlúv o poskytnutí finančných prostriedkov. Tie budú predmetom vyúčtovania, keďže ide o verejné zdroje,“ doplnil Briestenský.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.05.2018
TSK má aktualizovaný územný plán aj so schválenou všeobecne záväznou časťou
Na VIII. rokovaní župného parlamentu sa krajskí poslanci zišli v pondelok 28. mája 2018 v priestoroch Kongresovej sály Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).
viac
25.05.2019
Žiadosť o príspevok na zážitkové vzdelávanie už len do konca mája
Už tretí rok po sebe majú stredné školy v kraji možnosť žiadať od Trenčianskej župy finančný príspevok na podporu tematického zážitkového vzdelávania a kultúry. V tohtoročnom prvom kole predložilo svoje žiadosti 21 stredných škôl. Druhé kolo sa uzavrie 31. mája 2019.
viac
24.06.2021
Prešovský kraj vložil do nadačného fondu vyše 82-tisíc eur
Prešovský samosprávny kraj zriadil Nadačný fond Nadácie PSK pre podporu rodiny na riešenie krízových situácií v kraji. Otvorený je všetkým miestnym samosprávam na území PSK. Samotná krajská samospráva prispela do fondu čiastkou vyše 82 600 eur.
viac
19.12.2022
Zastupiteľstvo Trenčianskeho samosprávneho kraja schválilo rozpočet na rok 2023
Trenčiansky samosprávny kraj vstúpi do roku 2023 s rozpočtom takmer 292 miliónov eur v príjmovej i výdavkovej časti. Návrh rozpočtu na budúci rok a orientačných rozpočtov na roky 2024 a 2025 schválilo v piatok Zastupiteľstvo Trenčianskeho samosprávneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %