Nedeľa 12.05.2024
Dnes má meniny 
Pankrác
°C
19.08.2023 08:05

Kremnica opäť ožije humorom, témou Kremnických gagov bude sloboda


Ilustračná plagát


V Kremnici sa uskutoční v poradí už 43. ročník Európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy. Návštevníci sa môžu od piatka (25. 8.) do nedele (27. 8.) tešiť na vyše 70 predstavení umelcov z viac ako dvoch desiatok krajín, témou aktuálneho ročníka podujatia je sloboda.


Pre TASR to uviedol producent festivalu Pavol Kelley.  "Sloboda je veľmi dôležitá pre kultúru aj umenie a pre humor a satiru obzvlášť. Upriamili sme pozornosť aj na predstavenia alebo inscenácie, ktoré reflektujú našu spoločnosť. Sú tam zahrnuté diela umelcov, ktorí sa k slobode ako takej rôznym spôsobom postavili, venujú sa jej a dávajú zrkadlo našej spoločnosti," priblížil Kelley.

Dramaturgická príprava tematického zamerania festivalu trvala organizátorom viac ako rok a pol, slobodu bude podujatie reflektovať vo všetkých žánroch od divadelného cez pouličné až po výtvarné umenie. Na festivale bude mať napríklad slovenskú premiéru inscenácia White Rabbit - Red Rabbit od iránskeho režiséra Nassima Soleimanpoura, ktorý je v domácom väzení. Sloboda je tiež témou výstavy medzinárodnej karikatúry, ktorá je tradičnou súčasťou festivalu.         

Na tohtoročných Kremnických gagoch sa môžu návštevníci tešiť na viac ako 70 predstavení z 22 krajín sveta. Na podujatí sa predstavia umelci z európskych krajín, no i z Čile, Iránu, Izraela, Kolumbie, Brazílie či Mexika. Na divákov počas troch dní čakajú divadelné predstavenia, tanečné performance, predstavenia pre deti, koncerty, umelci v uliciach i prezentácia výtvarného humoru a satiry.

Európsky Festival humoru a satiry Kremnické gagy sa v Kremnici prvýkrát konal v roku 1981. Akadémia humoru na podujatí každoročne udeľuje ocenenie Zlatý gunár pre najlepšie umenie daného ročníka, prezidentský post tento rok zastáva herečka Jana Oľhová. Anticenou Trafená hus zas festival reaguje na aktuálne dianie v spoločnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2021
Kremnické gagy oslávia 40 rokov viac ako stovkou humorných predstavení
Mesto Kremnica sa počas nadchádzajúceho víkendu stane opäť centrom humoru a satiry. Kremnické gagy, ktoré oslavujú svoj 40. ročník, prinesú viac ako 100 rôznych predstavení.
viac
25.08.2022
Na Kremnických gagoch sa po dvoch rokoch predstavia opäť i zahraniční umelci
Európsky festival humoru a satiry Kremnické gagy prinesie tento rok návštevníkom na ôsmich scénach 117 predstavení umelcov zo Slovenska i zahraničia. V poradí 42. ročník festivalu bude tematicky zameraný na krajiny susediace so Slovenskom.
viac
19.04.2023
Lesnícke dni sa vracajú do Zvolena, ich témou je zdravie lesa a ľudí
Lesnícke dni sa po troch rokoch vracajú do Zvolena, mesta lesníctva. Uskutočnia sa 21. apríla na Námestí SNP a ich témou bude zdravý les pre zdravých ľudí.
viac
31.05.2023
Ferraty na Skalke budú pre verejnosť otvorené od začiatku júna
Via ferraty na Skalke pri Kremnici budú pre verejnosť opätovne otvorené od 1. júna. Začiatku letnej sezóny predchádzala periodická ročná prehliadka Via ferratového sveta aj ferratových trás na hrebeni Kremnických vrchov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %