Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
17.10.2020 03:25

Kremnicskí poslanci poplatky za odpad nezvýšili, mesto to môže stáť 188-tis. eur


Ilustračná snímka


Obyvatelia Kremnice nebudú za odpad platiť viac ako doposiaľ, poslanci mesta na štvrtkovom (15. 10.) mestskom zastupiteľstve neschválili všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zvýšení miestneho poplatku za odpady.


Mesto však v dôsledku toho môže v budúcom roku v rozpočte evidovať stratu až 188.000 eur. Pre TASR situáciu bližšie popísal primátor Kremnice Alexander Ferenčík.       

“Za potrebou zvýšiť miestny poplatok za odpady stoja legislatívne dôvody na strane zákonodarcu a technické podmienky, ktorými sa Slovenská republika zaviazala,” prezradil Ferenčík. Dodal, že ide najmä o mechanicko-biologickú úpravu odpadu a zavedenie povinnosti zberu kuchynského odpadu zo strany samospráv.      

 Vedúca oddelenia technických služieb mesta Lucia Királyová pripomenula, že Kremničania platia rovnaké poplatky už od roku 2016. V dôsledku zvyšujúcich sa nákladov mesto už v minulom roku na odpadoch vyčíslilo stratu viac ako 41.000 eur. Királyová predpokladá, že tento rok sa deficit vyšplhá cez 72.000 eur.       

“V prípade, že žiarska skládka, kde odpad vozíme, zavedie úpravu odpadu pred skládkovaním, tak ako bolo naplánované, bude mesto Kremnica v roku 2021 podľa odhadov evidovať stratu až 188.000 eur,” informovala Királyová. Kremničania aktuálne platia za odpad ročne takmer 21 eur na jednu osobu, neschválené VZN navrhovalo zvýšenie tejto sumy o deväť eur.       

"Ľudia, ktorí sú pôvodcom nákladov, na tieto náklady paradoxne neprispievajú,” komentoval primátor. Podľa jeho slov mesto už v súčasnosti na odpady dopláca nemalé financie, v budúcom roku pritom strata môže vzrásť oproti aktuálnemu stavu o viac ako 100 %. Finančné prostriedky z rozpočtu mesta by pritom mohli investovať do rekonštrukcie miestnych komunikácií či iných projektov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2020
ZMOS požiadal poslancov parlamentu o legislatívnu aktivitu kvôli kuchynskému bio
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na poslankyne a poslancov parlamentu, ktorí pôsobia v samospráve. Dôvodom je požiadavka o poslaneckú zmenu zákona o odpadoch vo vzťahu ku kuchynskému bioodpadu.
viac
14.01.2021
MsZ schválilo kúpu internátu SOŠ, mesto v ňom chce nájomné byty
Poslanci Kremnice na minulotýždňovom mimoriadnom mestskom zastupiteľstve (MsZ) schválili odkúpenie internátu strednej odbornej školy (SOŠ) pre žiakov so sluchovým postihnutím vo vlastníctve štátu.
viac
04.08.2023
Poslanci schválili zvýšenie poplatkov za sociálne služby v meste
Poplatky za sociálne služby v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad sa zvýšia. Mestskí poslanci na stredajšom rokovaní zastupiteľstva totiž schválili zmenu príslušného všeobecne záväzného nariadenia. Tá bude platiť od 1. septembra.
viac
31.08.2023
Mestskí poslanci vyhoveli protestu prokurátora vo veci poplatkov v MŠ
Prešovskí mestskí poslanci v stredu na svojom rokovaní vyhoveli protestu prokurátora. Týka sa poplatkov v materských školách (MŠ) počas letných prázdnin. Tie boli odlišné ako počas roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %