Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.10.2020 09:09

Kríza biodiverzity je i krízou ľudstva


Zuzana Čaputová - prezidentka SR. Snímka zdroj: (tasr).


Kríza biodiverzity je podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej aj krízou ľudstva.


„Rýchlosť, akou strácame biotopy fauny a flóry, je alarmujúca. Ak sa nezačneme k našej planéte správať inak, neprežijeme. A to okamžite,” povedala v stredu na globálnom summite OSN o biodiverzite v New Yorku prostredníctvom videokonferencie. Predstavila aj opatrenia, ktoré Slovensko prijíma na ochranu prírody.      

Nad prírodou podľa prezidentky už nepotrebujeme víťaziť, ale žiť s ňou v harmónii. „Používajme menej chemikálií, chráňme si našu pôdu. Potraviny môžeme pestovať spôsobom šetrnejším k životnému prostrediu,” uviedla. Vyzvala na využívanie riešení vychádzajúcich z prírody aj v pôdnom a lesnom hospodárstve. „Pretože rovnováha, od ktorej všetci závisíme, je veľmi krehká,” skonštatovala s tým, že pomôcť môže každý.      

Podotkla, že aj ona je súčasťou zmeny. V prezidentskej záhrade pribudli včelie úle. Na kompenzáciu svojej uhlíkovej stopy tiež každý rok vysadí aspoň 1300 stromov a inštaluje zelené strechy a steny. „Dúfam, že sa čoskoro ku mne pridajú aj ďalší,” poznamenala.      

Slovensko podporuje Stratégiu Európskej únie v oblasti biodiverzity na rok 2030 a prezidentka sama podporila Prísľub lídrov pre prírodu s cieľom zvrátiť stratu biodiverzity do roku 2030. Priznala, že tieto ciele sa môžu zdať ambiciózne, avšak upozornila, že sú nesmierne potrebné. „Vymeňme ignorantstvo a egoizmus za zodpovednosť a skutočnú vôľu. A urobme tak teraz,” uzavrela Čaputová.      

Summit OSN o biodiverzite sa koná na úrovni na úrovni hláv štátov alebo vlád. Pred Čaputovou so svojimi príhovormi okrem iných vystúpili i francúzsky prezident Emmanuel Macron či britský princ Charles.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu udelili mestu Hriňová
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) udelilo 9. novembra 2016, v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica, Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
30.07.2020
Táborníci sa učia, ako chrániť a zveľaďovať prírodu
Po 30 rokoch sa v obci Regetovka v okrese Bardejov koná 44. ročník Východoslovenského tábora ochrancov prírody (VSTOP). Jeho účastníci sa učia spolunažívať s prírodou a prispievajú k skvalitneniu životného prostredia.
viac
10.09.2020
Agrorezort zvažuje stanovenie nulovej kvóty lovu vlka
Ministerstvo pôdohospodárstva zvažuje stanovanie nulovej kvóty lovu vlka dravého pre poľovnú sezónu 2020/21.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %