Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
03.01.2022 09:35

Krompachy plánujú zriadiť komunitné zariadenie pre seniorov s bývaním


Ilustračná snímka.


Primátorka Iveta Rušinová uviedla, že o financie na jeho vybudovanie sa uchádzajú v rámci aktuálnej výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Mestskí poslanci schválili podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok.


Ministerstvo ako riadiaci orgán pre IROP vyhlásilo 13. októbra 2021 výzvu na podporu viacerých aktivít spojených s poskytovaním nových a existujúcich sociálnych služieb. Súčasťou je aj zriaďovanie a výstavba stavebných objektov zariadení sociálnych služieb spojených s bývaním.

Vybudovanie takéhoto zariadenia má mesto v pláne v lokalite Banícka štvrť v susedstve nemocnice. Primátorka doplnila, že ide o priestranstvo medzi garážami a existujúcim heliportom. Celková kapacita novovybudovaného zariadenia v zmysle výzvy na predkladanie NFP je 12 klientov.

Mesto v súčasnosti dokončuje projektovú dokumentáciu pre územné konanie a čaká na stavebné povolenie. Počíta sa s vybudovaním jednopodlažného objektu s ôsmimi jednoposteľovými izbami so sociálnym zariadením a dvomi dvojposteľovými izbami rovnako so sociálnym zariadením. V pláne je aj vybudovanie kuchyne s jedálňou. Projekt počíta s celkovými výdavkami 1,5 milióna eur.

V súvislosti so sociálnymi službami mesto Krompachy aktuálne prevádzkuje požičovňu pomôcok pre zdravotne ťažko postihnutých obyvateľov. „Aj v uplynulom roku sme ju doplnili o vozíčky, polohovateľné postele a ďalšie veci. Už niekoľko rokov poskytujeme občanom takúto možnosť a je to z ich strany vítané, veľmi to využívajú,“ zhodnotila Rušinová. Samospráva tiež sprístupnila služby práčovne pre seniorov.

Radnica zároveň koncom roka obnovila miestnosť v dome kultúry, kde sa stretávajú spolky, väčšinou sú ich členmi práve krompašskí dôchodcovia. „Od nového roka začíname obnovovať aj denný stacionár a centrum pre seniorov. Na tento projekt sme získali zdroje vo výške 68 000 eur cez miestnu akčnú skupinu,“ doplnila primátorka. Priestory sú už vysťahované a tak sa po sviatkoch začne s prácami.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2019
Vo Veľkom Šariši začali s výstavbou zariadenia sociálnych služieb pre seniorov
Bude mať kapacitu 40 ľudí, prácu v ňom nájde 20 zamestnancov a jeho otvorenie je naplánované v januári 2021. Stavba bude stáť takmer milión eur. Mesto o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
02.04.2020
Mesto Myjava prijalo opatrenia v sociálnych zariadeniach
Mesto Myjava prijalo vo svojich sociálnych zariadeniach viacero opatrení na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Zvýšenú pozornosť venuje nízkoprahovým zariadeniam, ako sú nocľahárne, útulky či ubytovne pre bezdomovcov.
viac
29.10.2020
Územný spolok SČK spustil Kurz opatrovateľského minima
Poskytnúť zariadeniam pre seniorov, zdravotníckym zariadeniam a zariadeniam sociálnych služieb náhradu v prípade výpadku odborného personálu je cieľom programu Kurz opatrovateľského minima.
viac
23.04.2021
V meste Vráble vznikne chýbajúci komplex zariadení sociálnych služieb
Mesto Vráble vybuduje komplex zariadení sociálnych služieb (ZSS) Žitava. Projekt realizácie zámeru schválili poslanci na aprílovom zasadnutí zastupiteľstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %