Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
24.10.2023 09:40

KSK by mal poslancom predkladať všetky právne úkony s výdavkami nad milión eur


Snímka zdroj: Kosice-Online


Košický samosprávny kraj (KSK) by mal predkladať poslancom na odsúhlasenie všetky právne úkony s povinnosťou uhradiť bežné alebo kapitálové výdavky v hodnote viac ako jedného milióna eur. Týka sa to aj organizácií, ktorých je KSK zriaďovateľom.


Vyplýva to z uznesenia, ktoré schválilo v pondelok krajské zastupiteľstvo na návrh poslanca Jaroslava Polačeka.         

"Tak získame prehľad, lebo mnohokrát sa len čudujeme, čo všetko dokážeme kúpiť a investovať cez naše organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja a nedokážeme sa ani vyjadriť," zdôvodnil návrh Polaček. Narážal pritom aj na aktuálny osemročný prenájom techniky za 29,8 milióna eur pre Správu ciest (SC) KSK.         

Výhradu voči predloženiu návrhu vyjadril poslanec Slavomír Borovský s tým, že bol "ad hoc" a neprešiel štandardne komisiami, ktoré by sa k nemu mohli odborne vyjadriť. "Načo potom na ne chodíme?" povedal.         

Riaditeľ Úradu KSK Boris Bilčak na rokovaní reagoval, že kraj má zásady hospodárenia s majetkom a ďalšie interné predpisy, ktoré jasne stanovujú, kto, čo a kedy schvaľuje. "Predkladanie návrhov ad hoc len spôsobí v tom celom zmätok," povedal s tým, že treba si ujasniť, či je také uznesenie vôbec v súlade so zákonom. Upozornil na to, že mnoho vecí je operatívnych vrátane využitia eurofondov a takto by bolo treba čakať na to, kým sa zíde zastupiteľstvo.         

Uznesenie podporilo 27 zo 46 hlasujúcich poslancov. "Ja to beriem v rámci opozičného folklóru, čiže tak s ním aj budeme nakladať," komentoval uznesenie predseda KSK Rastislav Trnka. Na otázku, či ho podpíše, odpovedal: "Skúste hádať."

Krajské zastupiteľstvo na návrh poslankyne Lucie Gurbáľovej schválilo ďalej uznesenie, podľa ktorého má predseda KSK riešiť situáciu na Strednej zdravotníckej škole (SZŠ) na Moyzesovej ulici v Košiciach a následne informovať o prijatých opatreniach. Poslankyňa poukázala okrem iného na sťažnosti časti pedagógov a sporné výpovede viacerým učiteľom zo strany riaditeľky školy, z ktorých hrozia súdne procesy. KSK sa podľa odboru školstva venuje situácii už zhruba rok, Štátna školská inšpekcia vykonala opakovanú kontrolu, ktorá potvrdila zlé vzťahy na škole, najbližšie by sa mala vyjadriť rada školy. Trnka potvrdil, že na SZŠ ide o konflikty konkrétnych ľudí. "V tejto veci sa koná. My dlhodobo vieme o probléme na tejto škole, avšak treba si uvedomiť, že Zákonník práce je nejako nastavený a ja neviem pristúpiť k nejakému kroku bez toho, aby som mal relevantný podklad," povedal v súvislosti s možným odvolaním riaditeľky.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.12.2019
Novozaložená nadácia kraja má podporiť ľudí v sociálnej núdzi
Pomoc a podpora jednotlivcom a rodinám v sociálnej, ekonomickej a existenciálnej núdzi bude účelom Nadácie Košického samosprávneho kraja (KSK). Jej založenie schválili krajskí poslanci na decembrovom zasadnutí.
viac
11.05.2020
KSK chce zrekonštruovať most nad železničnou traťou za obcou Kluknava
Most nad železničnou traťou Košice - Žilina za obcou Kluknava v okrese Gelnica plánuje Košický samosprávny kraj (KSK) zrekonštruovať, aktuálne vyhodnocuje ponuky predložené v rámci verejného obstarávania.
viac
01.12.2020
Mesto Košice vstupuje do integrovanej dopravy
Mesto Košice sa pridalo k iniciatíve postupného zavedenia integrovaného dopravného systému (IDS) na východnom Slovensku. Výsledkom spoločného projektu má byť pohodlnejšia preprava v Košickom a Prešovskom kraji na jeden cestovný doklad. Informovala o tom spoločnosť IDS Východ.
viac
24.02.2021
Mesto Košice má v tomto roku hospodáriť s rozpočtom 236,3 milióna eur
Mesto Košice bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom okolo 236 miliónov eur. Celkový rozpočet je zostavený ako prebytkový. Na svojom utorkovom (23. 2.) rokovaní ho odobrilo mestské zastupiteľstvo (MsZ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %