Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.03.2020 07:30

KSK chce v budove na Továrenskej zriadiť Rómsky dom


Profesionálne Divadlo Romathan dlhodobo pôsobí v nevyhovujúcich podmienkach v historickej budove na Štefánikovej ulici. Snímka zdroj: (tasr).


Košický samosprávny kraj (KSK) plánuje zriadenie tzv. Rómskeho domu v nevyužívanej budove na Továrenskej ulici v Košiciach.


„Predpokladom pre budúcu realizáciu tohto projektu je presťahovanie, stabilizácia a začiatok riadnej divadelnej činnosti Divadla Romathan v nových priestoroch,” uviedla hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Staršia budova na Továrenskej číslo 3, ktorá má byť novým sídlom rómskeho divadla Romathan, je v súčasnosti prázdna a vyžaduje si rekonštrukciu. KSK vyhlásil vlani verejné obstarávanie na sanáciu jej strechy, prihlásení uchádzači však nesplnili podmienky a obstarávanie bolo neúspešné.

„Košický samosprávny kraj vyhlási nové verejné obstarávanie na zhotoviteľa, ktorý zrekonštruuje túto budovu. Vzhľadom na to, že sa verejné obstarávanie bude opakovať, kraj sa rozhodol rozšíriť predmet rekonštrukcie. Opraviť by sa mala nielen strecha tejto budovy, ale aj priestory, v ktorých by malo divadlo fungovať,” vysvetlila Terezková.

Rómsky dom by mal podľa nej slúžiť ako centrum uchovávania, prezentácie a zveľaďovania rómskej kultúry a autentického umenia. Ako multifunkčný priestor by poskytol možnosti na prezentáciu divadla, galérie, múzea aj vzdelávanie v oblasti rómskej hudby a tanca.

Profesionálne Divadlo Romathan, ktorého zriaďovateľom je kraj, dlhodobo pôsobí v nevyhovujúcich podmienkach v historickej budove na Štefánikovej ulici. Budova na Továrenskej v minulosti slúžila na školské účely ako prevádzka odborného výcviku a praxe.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2017
Po Komenského ulici v Košiciach už jazdia električky
Mesto Košice ako investor a Eurovia SK, viackrát v minulosti avizovali že po zmodernizovanej trati na Komenského ulici začnú premávať električky najneskôr do konca roka. Do začiatku najkrajších sviatkov v roku ostávajú ešte tri dni, električky však po Komenského ulici začali jazdiť už 21. decembra.
viac
05.01.2018
V Krupine chcú odovzdať obnovený Dom služieb aj mestský úrad
Prioritou vedenia mesta Krupina v tomto roku je obnova budov, miestnych komunikácii a tiež revitalizácia športovísk. K najväčším investíciám patrí rekonštrukcia Domu služieb, s ktorou sa začalo už vlani v lete.
viac
27.08.2020
Košický kraj využíva leto na opravy stredných škôl
Letné prázdniny využil Košický samosprávny kraj (KSK) na opravy stredných škôl a školských zariadení.
viac
31.12.2020
KSK začne v roku 2021 s rekonštrukciou objektov bývalých košických polikliník
Košický samosprávny kraj (KSK) by mal v budúcom roku začať rekonštrukcie budov piatich bývalých polikliník v Košiciach, ktorých priestory prenajíma prevažne súkromným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %