Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
07.01.2020 10:15

KSK chystá projekt za 6,6 milióna eur na ochranu a obnovu biodiverzity v lesoch


Ilustračná snímka, zdroj: Košice Online


Košický samosprávny kra chce z eurofondov realizovať projekt na ochranu a obnovu biodiverzity v lesných ekosystémoch. Celkový rozpočet projektu, ktorý má trvať dva roky na prenajatých lesných pozemkoch v kraji, je 6,6 milióna eur.


Spolufinancovanie vo výške päť percent, teda 330-tis. eur, schválili poslanci KSK na decembrovom zasadnutí.      

Projektom sa majú realizovať v lesoch opatrenia, ktoré pomôžu zadržať vodu v ekosystémoch pre zachovanie a obnovu rozmanitosti živočíšnych a rastlinných druhov. K takýmto opatreniam podľa Úradu KSK patria jednoduché hrádzky, infiltračné priekopy, narušenie zhutnenej pôdy v lesoch rýpadlom či obnova mokradí. Ide o súčasť Programu obnovy krajiny, v ktorej sa v KSK v roku 2018 zaviazal zmeniť prístup pri obhospodarovaní krajiny, a to lesnej, poľnohospodárskej aj urbánnej.       

"Realizáciou projektu Ochrana a obnova biodiverzity v lesných ekosystémoch Košického kraja dôjde k ozdraveniu ekosystémov a k zlepšeniu podmienok pre zachovanie biodiverzity a zároveň aj k posilneniu ekosystémových služieb v hospodársky využívaných lesoch," informoval Úrad KSK. Financie majú ísť z Operačného programu Kvalita životného prostredia.       

Úbytok vody z lesných ekosystémoch v aktuálnej klimatickej zmene je podľa pripravovateľov projektu taký dramatický, že odchádzajú už celé lesy. Najväčší vplyv to má na biodiverzitu, keďže všetko pochádza z vody. Prírode blízkymi vodozádržnými opatreniami má dôjsť k zvyšovaniu zásob vody s vhodnými podmienkami pre ochranu biodiverzity a vylepšovaniu stanovištných podmienok aj tých druhov fauny a flóry, ktoré sú v našich podmienkach na ústupe.       

Projekt bude podaný v rámci výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku do uzávierky hodnotiaceho kola, ktoré je 15. januára 2020.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2020
Spolupráca UKF a Jaguaru v oblasti biomonitoringu priniesla prvé výsledky
Spolupráca Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre so spoločnosťou Jaguar Land Rover v oblasti biomonitoringu priniesla prvé vedecky podložené výsledky.
viac
27.04.2021
KSK chce realizovať projekt na obnovu biodiverzity v lesoch na Gemeri a Spiši
Zámer spolufinancovať projekt na Ochranu a obnovu biodiverzity v lesných ekosystémoch schválili krajskí poslanci na rokovaní 26. apríla.
viac
24.10.2022
Kraj získal 4,3 milióna eur na obnovu a ochranu biodiverzity v lesoch
Košický samosprávny kraj (KSK) získal európske zdroje na ochranu životného prostredia, v žiadosti uspel s projektom "Ochrana a obnova biodiverzity v lesných ekosystémoch Košického kraja".
viac
16.11.2022
Kúriu Zuzana čaká rekonštrukcia za dva milióny eur
Kúriu Zuzana v Markušovciach na Spiši čaká rekonštrukcia za viac ako dva milióny eur. Väčšinu nákladov zafinancuje Košický samosprávny kraj (KSK), krajské Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi získalo financie aj z Grantu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %