Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
04.03.2024 01:05

KSK pripravuje výstavbu mosta za Mokrancami, odhad ceny je vyše 600-tis. eur


Ilustračná snímka: Teraz.sk


Košický samosprávny kraj (KSK) pripravuje výstavbu nového mosta za obcou Mokrance na ceste III. triedy v okrese Košice-okolie. Na dodávateľa vyhlásil verejné obstarávanie s predpokladanou hodnotou zhruba 604-tis. eur.


Most cez potok Čečanka za Mokrancami je aktuálne zbúraný a úsek uzavretý. "V rámci pripravovanej rekonštrukcie plánujeme výstavbu kompletne nového mosta vrátane základov a spodnej stavby. Na tieto nové základy budú položené nové nosníky, vybudovaný bude nový mostný zvršok a vozovka mosta a realizované budú aj úpravy jeho okolia," uviedlo pre TASR komunikačno-marketingové oddelenie Úradu KSK. Práce budú financované z krajského rozpočtu.         

Správa ciest KSK začala už v roku 2022 rekonštrukciu tohto mosta, keď boli realizované búracie práce. "Podľa pôvodnej projektovej dokumentácie sa mala realizovať rekonštrukcia spodnej stavby mosta, vymenená mala byť nosná konštrukcia, vybudovaný nový mostný zvršok a opravená cesta vrátane jej okolia a vtoku potoka. Po odstránení nosnej konštrukcie však bolo zistené, že stav mosta nezodpovedá stavu v projektovej dokumentácii," informoval kraj. Podľa zistení základy mosta obsahovali nedostatočné množstvo cementu, betón bol nedostatočne hutnený alebo obsahoval veľké kusy lomového kameňa, prípadne na niektorých miestach úplne chýbal.         

Na takéto základy mosta nebolo možné položiť nové nosníky. "Išlo o pochybenia, ku ktorým došlo počas výstavby mosta v minulosti, a boli zistené až po odbúraní nosnej konštrukcie. Statik preto odporučil odstrániť aj celú spodnú stavbu a na jej mieste vybudovať novú," skonštatoval Úrad KSK.         

Krajská správa ciest tak musela zrušiť zmluvu so zhotoviteľom, prepracovať projektovú dokumentáciu a nájsť ďalšie finančné prostriedky potrebné na dodatočné práce. Okrem toho bol realizovaný inžinierskogeologický prieskum a navrhnuté nové zakladanie mosta.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2022
Začala sa rekonštrukcia mosta medzi Slancom a Novým Salašom
Košický samosprávny kraj (KSK) začal s rekonštrukciou mosta medzi obcami Slanec a Nový Salaš (okres Košice-okolie), ktorý prechádza ponad potok Bradlá. Stavbári rozšíria cestu a opravia prepadnutú vozovku po oboch stranách mosta.
viac
21.07.2022
Rekonštrukcia mosta v Gelnici ide podľa harmonogramu, rokujú o zvýšení ceny
Práce na rekonštrukcii takzvaného horného mosta cez rieku Hnilec v Gelnici pokračujú podľa harmonogramu.
viac
03.03.2023
Výstavba novej škôlky sa predražila, dokončená má byť tento rok
Výstavba novej materskej školy v Rapovciach v okrese Lučenec sa predražila. Samospráva so zhotoviteľom diela podpísala dodatok, ktorý cenu za dielo zvyšuje o viac ako 90 000 eur.
viac
23.08.2023
Kraj vybudoval v Nižnom Slavkove most za viac ako milión eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) vybudoval v Nižnom Slavkove v okrese Sabinov most za 1,05 milióna eur. Nahradil pôvodný 72-ročný mostný objekt, ktorý bol v zlom technickom stave. Výstavbu kraj financoval z vlastných zdrojov. Kraj o tom informuje na svojej webstránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %