Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
28.10.2023 09:55

KSK si vezme úver do výšky 17,6 milióna eur na obnovu stredných škôl


Snímka zdroj: VUCKE


Košický samosprávny kraj (KSK) si vezme úver do výšky 17,65 milióna eur na financovanie investičných akcií, týkajúcich sa obnovy objektov stredných škôl. Prijatie úveru cez štátny investičný fond schválili v pondelok krajskí poslanci.


Úver od spoločnosti National Development Fund II. bude čerpaný jednorazovo do 30. novembra 2023 s konečnou splatnosťou do konca roka 2045. V pláne je financovanie rekonštrukcií na zvýšenie energetickej efektívnosti. Zoznam projektov zahŕňa Gymnázium Ľudovíta Štúra v Michalovciach, košickú Strednú priemyselnú školu (SPŠ) strojnícku na Komenského ulici, SPŠ stavebnú a geodetickú na ulici Lermontovova a Strednú odbornú školu (SOŠ) priemyselných technológií v Šaci.         

NDF II. je investičný fond, cez ktorý sa implementujú finančné nástroje z Európskych štrukturálnych a investičných fondov v programovom období 2014-2020. Jeho správcom je Slovak Investment Holding (SIH) a.s., ktorý je v stopercentnom vlastníctve štátu.         

Hlavným rozdielom oproti úverom poskytovaným komerčnými bankami podľa samosprávy je, že začiatok splácania je až po realizácii projektov, s nízkou úrokovou sadzbou jedno percento a takýto úver sa nezarátava do celkového dlhu KSK.         

Úver má financovať investičné akcie, ktoré nie je možné uskutočniť zapojením sa do výziev formou získania nenávratného finančného príspevku z eurofondov, a to pre nesplnenie nárokov na dosiahnutie potrebných energetických úspor. "Týka sa to najmä tých nehnuteľností, ktorých energetické dodávky sú zabezpečované prebiehajúcim kontraktom so spoločnosťou Veolia, keďže sú už pri nich dosahované energetické úspory, a tak nie je možné dosiahnuť dodatočne ďalšie v požadovanej výške," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Doplnil, že takýto úver si zobrali už viaceré samosprávne kraje a projektové zámery je možné doplniť.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.02.2020
Košický kraj pokračuje v obnove budov stredných škôl
V roku 2020 chce župa do rekonštrukcie škôl a výstavby športovísk investovať takmer 11 miliónov eur.
viac
15.01.2022
Brožúru o ponuke stredných škôl v kraji dostane takmer 5600 deviatakov
Košický samosprávny kraj chce aj tento rok pomôcť budúcim stredoškolákom pri výbere strednej školy. Aby bolo rozhodovanie o čosi jednoduchšie, župa pre nich pripravila prehľadnú brožúru Stredná pre teba.
viac
08.02.2022
Žiaci strednej zdravotníckej školy majú nový multifunkčný športový areál
Komplet nové vonkajšie ihrisko s altánkom a zrekonštruovanú vnútornú telocvičňu má župná Stredná zdravotnícka škola na Záhradníckej v Bratislave. Celková rekonštrukcia stála Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vyše 170 000 eur.
viac
30.10.2023
KSK žiada cez eurofondy vyše 13 miliónov eur na projekty rozvoja stredných škôl
Košický samosprávny kraj (KSK) chce získať financie cez eurofondy na komplexný rozvoj stredného odborného vzdelávania. S projektmi pre 11 škôl v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti sa uchádza o nenávratný finančný príspevok, ktorý celkovo predstavuje viac ako 13,2 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %