Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.02.2021 08:00

KSK vlani dosiahol najvyššie čerpanie z IROP spomedzi krajov


Sídlo KSK.


Košický samosprávny kraj (KSK), ktorý je sprostredkovateľským orgánom (SO) pre Integrovaný regionálny operačný program (IROP), sa stal lídrom v čerpaní eurofondov v rámci tohto programu spomedzi všetkých samosprávnych krajov.


V roku 2020, keď bolo riadiacim orgánom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, prečerpal kraj prostredníctvom SO pre IROP takmer 7,3 milióna eur, čo je na úrovni 198 percent. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

„V úvode minulého roka bolo nastavené čerpanie prostriedkov z IROP na sumu 3 676 000 eur. Nášmu SO sa však v priebehu roka podarilo vyčerpať dvakrát toľko. Aj na tomto príklade sa ukazuje, že ak je čerpanie eurofondov decentralizované na úroveň krajov, k občanom sa tieto peniaze dostanú omnoho rýchlejšie, než je predpoklad,” uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Pomocou finančných prostriedkov z IROP sa podľa Terezkovej v minulom roku podarilo v Košickom kraji zrealizovať viacero projektov, ktorých kontrola prebiehala na Úrade KSK.

„Napríklad zmluvní autobusoví dopravcovia KSK obnovili svoj vozový park, vybudovaná bola nová autobusová stanica v Michalovciach a mesto Krompachy zrekonštruovalo materskú školu,” priblížila Terezková.

Okrem projektov, ktorých kontrola prebiehala na Úrade KSK, sa KSK podarilo čerpať eurofondy z IROP aj na opravy ciest. V roku 2020 kraj dokončil napríklad rekonštrukciu cesty z Michaloviec do Sobraniec, stavebné práce ešte prebiehajú na ceste od mosta Ružín v smere na Spišské Vlachy aj na ceste vedúcej z Michaloviec do Kráľovského Chlmca. Na týchto stavbách sa preinvestovalo spolu 4 740 000 eur.

Peniaze z IROP čerpali aj krajské stredné školy. Ku koncu minulého roka bolo preinvestovaných takmer 1,8 milióna eur.

„Tieto finančné prostriedky pomôžu predovšetkým zvýšiť kvalitu odborného vzdelávania na stredných školách a prepojiť vyučovanie s praxou. Celkovo sa čerpanie eurofondov v rámci tohto operačného programu vyšplhalo na takmer 14 miliónov eur,” skonštatovala Terezková.

„V predchádzajúcom programovom období, ako aj v tom aktuálnom, sme čerpali peniaze z IROP najmenej efektívne. Konkrétne v tom aktuálnom sme 'minuli' iba približne 40 percent z alokovaných peňazí. Kraj chce pomôcť v zlepšení tejto štatistiky a aj v tomto roku sa budeme snažiť zvýšiť čerpanie prostriedkov, ktoré sú nám k dispozícii,” dodal Trnka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.12.2020
Krízový manažment eurofondov pomáha čerpaniu
Alokáciu eurofondov určenú pre regionálny program IROP a cezhraničné programy INTERREG na tento rok vyčerpá Slovensko v plnej výške. Krízové riadenie eurofondov zásadne zjednodušilo pravidlá a odbúralo byrokraciu.
viac
02.01.2021
KSK uzavrel zmluvu na čerpanie peňazí na vybudovanie kreatívneho centra
Košický samosprávny kraj (KSK) uzavrel zmluvu s Ministerstvom kultúry SR na čerpanie takmer 18 miliónov eur na vybudovanie Kreatívneho centra Košického kraja. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková.
viac
03.03.2021
Do ŽSK sa vlani dostalo cez IROP vyše sedem miliónov eur
Do Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) sa v roku 2020 dostali z Európskeho fondu regionálneho rozvoja finančné prostriedky vo výške zhruba sedem miliónov eur.
viac
06.12.2021
Verejnosť môže hlasovať za športové projekty
Verejnosť môže od pondelka prvýkrát hlasovať za projekty, na ktoré pôjdu financie v rámci tzv. participatívneho rozpočtu Košického samosprávneho kraja (KSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %